Migranti: Ne želimo da ostanemo u Mađarskoj, samo želimo da prođemo dalje u EU

Blizu tristo migranata, najvećim dijelom iz Avganistana, koji su jutros iz Beograda krenuli pješke ka granici s Mađarskom, zahtjevajući da Mađarska otvori granicu i propusti ih dalje ka zemljama Evropske unije, jednu od svojih pauza na putu, napravili su nakon 25 kilometara, pored puta u Novoj Pazovi, javlja Anadolu Agency.

U razgovoru za AA, svi su istakli da im je jedini zahtjev protesta koji su započeli jutros da Mađarska otvori granicu, jer uslovi života, koje imaju i po nekoliko mjeseci u Beogradu, nisu dobri, a svjesni su da je i Srbija siromašna zemlja, koja ne može više da im ponudi.

“Mi molimo mađarsku policiju, Vladu, narod da nam otvore granice. Ne želimo ostati u Mađarskoj, samo želimo da uđemo i prođemo dalje. Želim da idem u neku drugu zemlju, na primjer u Njemačku, Belgiju, Italiju ili neku drugu državu u Evropi, ali mađarska granica je zatvorena”, rekao je za Anadolu Agency sedamnaestogodišnji Armanius iz Afganistana.

Armanius je u Srbiju došao prije mjesec dana i zahvalan je policiji u Beogradu, a posebno Vladi Srbije koja, prema njegovim riječima, “podržava ovaj napaćeni narod”.

“Ali, život za nas u Beogradu nije dobar, kampovi su puni, spavamo u parku i na parkinzima”, rekao je Armanius, nakon čega je poslao poruku za Vladu Mađarske:

“Ako otvorite granice spriječićete da krijumčari zarade novac. Da li želite da pomognete krijumčarima ili ovom napaćenom narodu?”

Muštaba iz Afganistana, koji ima 16 godina, takođe je zamolio za otvaranje mađarske granice. U Beograd je stigao prije deset dana, ali kako nam je ispričao, njegov brat i par prijatelja su došli još pre tri mjeseca.

“Svi smo zahvalni srpskoj policiji, u Srbiji su nam dali sve, hranu, sve, ali nije nam to dovoljno, mi želimo da idemo dalje i nadamo se da će nam otvoriti granicu”, rekao je Muštaba.

Upitan da li očekuje da će Mađarska otvoriti granicu, Muštaba je rekao da se nada i dodao: “Inšallah, svi se nadaju da će, ako Bog da, otvoriti, a ukoliko ne otvore mi ćemo pokušavati ponovo i ponovo, jer želimo da stvorimo život u nekoj zemlji, želimo da učimo, želimo normalan život.”

Osamnestogodišnji Birat iz Afganistana istakao je da je put pješke iz Beograda, na koji su jutros krenuli jako težak, ali da moraju dalje.

“Došao sam u Srbiju prije deset dana, bili smo sve vrijeme u parku, spavali na parkingu, a noći su jako hladne. Ne žalimo se mnogo na uslove, ali čekali smo deset dana i krenuli ka granici. Želimo samo da prođemo kroz Mađarsku, nećemo ostati tamo. Molimo vas, pustite nas da prođemo, svi žele da idu dalje, u Njemačku, Švedsku”, ispričao nam je Birat.

Upitan šta će uraditi ukoliko granica ne bude otvorena, Birat je kazao: “Ostaćemo tamo i čekati. Nemamo opcija. Šta da radimo, gdje da idemo?”

Migranti su jutros, nakon protesta u parku kod autobuske stanice u Beogradu, krenuli pješke ka mađarskoj granici. Sa sobom su ponijeli hranu i vodu, koju su dobili u Beogradu, a usput su na nekoliko mjesta takođe dobili vodu. Osim toga, svraćaju i u prodavnice usput, gdje sebi kupuju ono što im je potrebno.

Nose i transparente: “Open borders, please, please” (Otvorite granice, molimo vas, molimo), “We sell our houses and we came here and you closed the border, so please open the borders” (Prodali smo svoje kuće i došli ovdje, a vi ste zatvorili granicu, zato vas molimo da ih otvorite), “We all refuagees request you to open the border, please” (Mi, izbjeglice, zahtjevamo da otvorite granice, molimo vas).

Povodom ovog protesta i puta migranata, vršilac dužnosti direktora policije Srbije Vladimir Rebić dao je izjavu u kojoj je naveo da će Srbija kao i do sada biti dobar domaćin svim migrantima, ali da policija neće dozvoliti da se remeti javni red i mir, blokiraju saobraćajnice i da se na bilo koji način onemogućavaju građani u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

“Kao što zakoni Republike Srbije važe za naše građane, tako važe i za migrante i oni ih moraju poštovati. Policijski službenici prate kolonu migranata koja se danas uputila ka granici, kako bi se spriječili eventualni incidenti i kako bi se uspostavila njihova bezbjednost”, kazao je Rebić.

On je dodao da nažalost pitanje rješavanja migrantske krize ostaje otvoreno te da će “Srbija nastaviti humano da se ponaša prema našim gostima, ali ne možemo se sami izboriti s tim problemom bez jedinstvenog stava Evrope”.

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*