Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara

U  cijelom  svijetu  se  29. oktobar obilježava kao Svjetski dan moždanog udara, kako bi se javnost upozorila o prirodi i visokom broju slučajeva moždanog udara, njegovoj prevenciji i tretmanu stanja.Obilježavanje ovog datuma je pokrenuto 2006. godine od strane Svjetske organizacije za moždani udar (WSO).

Obilježavanje Dana moždanog udara tradicionalno se obilježava i u Tuzli od strane Udruženja studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli „MEDICUS“ zajedno sa Klinikom za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

Ovogodišnji cilj projekta je isticanje važnosti preventivnih faktora i životnih navika, kao i prepoznavanja znakova moždanog udara, te brzine reagovanja na iste, sa svrhom unapređenja kvalitete života.

Pored radionica, aktivnosti projekta uključuju i javnu tribinu koja će se održati u amfiteatru Medicinskog fakulteta Tuzla, u petak 28.10. sa početkom u 14 sati i koja će  biti otvorena za sve zainteresirane. Na javnoj tribini će biti prisutni stručnjaci iz svih oblasti kako bi na što kvalitetniji način doprinjeli diskusiji i samoj atmosferi događaja. Kooridnatori ovogodišnjeg projekta su studenti Rabotić Ilvana i Mujanović Adnan, sa mentorom projekta prof.dr. Dževdetom Smajlovićem, šefom Odjeljenja za cerebrovaskularne bolesti, Klinike za neurologiju Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla i prof.dr. Osmanom Sinanovićem, načelnikom Klinike za neurologiju Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*