Reakcija Porezne uprave FBiH na navode CCI-ja

Dana 25.10.2016. godine u medijima, plasirana je izjava predstavnika CCI-ija, g. Arapovića da „Porezne uprave izvještavaju vlast paušalno, neodgovorno i neutemeljeno o novim radnim mjestima“, te da „Porezna uprava na mjesečnom nivo objavljuje podatke o svim ljudima koji su na bilo koji način imali radni angažman, u šta ulaze i ugovori o djelu“.

U cilju objektivnog i pravilnog informisanja javnosti, Porezna uprava Federacije BiH daje sljedeće saopćenje:

Porezna uprava Federacije BiH redovno izvještava Vladu F BiH i ostale institucije o broju zaposlenih na mjesečnom nivou , a na osnovu  evidencija o radno-pravnom statusu. Prema evidencijama  Porezne uprave Federacije BiH, broj zaposlenih u Federaciji BiH, u mjesecu septembru 2016. godine je 501.271. U navedni broj nisu uključena lica koja su angažovana po ugovoru o djelu, tako da  izjava, na koju reagiramo nije utemeljena i tačna.

Izvještaj o naplaćenim javnim prihodima koji se dostavljaju Vladi i drugim institucijama, u strukturi razvrstani su po osnovama uplate, što podrazumijeva uplaćeni porez i doprinose po osnovu radnog odnosa, kao i podatke o uplaćenom porezu i doprinosima po osnovu angažmana lica po ugovoru djelu, koji ne utiče na prihode koji se ostvaruju po osnovu radnog odnosa.

Porezna uprava ne daje paušalne i neutemeljene informacije, niti podatke. Podaci i informacije Porezne uprave Federacije BiH odgovaraju činjeničnom stanju i službenim evidencijama koje vodi, te postavljenim zahtjevima i svrsi za koju se traže.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*