Održana sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona

Danas je održana redovna sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona. Između ostalog, poslanici su usvojili izmjene Zakona o koncesijama, dopune Zakona o porezu na promet nepokretnosti i prava, kao i Izvještaj o finansijskoj reviziji Budžeta Tuzlanskog kantona za 2015.godinu.

Prema izmjenama Zakona o koncesijama koji je usvojen na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona, dio neutrošenih sredstava iz prošle, prihodovat će se u ovoj godini. Sredstvima koja od koncesija pripadaju Tuzlanskom kantonu u iznosu od 20%, biće proširena namjena, dok ostalih 80% sredstava ostaju u nadležnosti općina. Efekat usvajanja pomenutog Zakona je smanjenje deficita Budžeta Tuzlanskog kantona.

Na sjednici kantonalne Skupštine uzvojene su i dopune Zakona o porezu na promet nepokretnosti i prava, koji podrazumjeva da vjerske zajednice koje kupuju ili dobijaju zemljište kao vakuf ili dar, budu oslobođeni poreza na nepokretnosti od 5%. Kako je rečeno, općine su nadležne za ovu vrstu poreza, te su predhodno od njih dobijena pozitivna mišljenja. Novim izmjenama Budžet TK neće biti oštećen, obzirom da je riječ o malim iznosima.

Usvojen je i Izvještaj o finansijskoj reviziji Budžeta Tuzlanskog kantona za 2015.godinu, i Programa mjera za otklanjanje propusta i nepravilnosti u finansijskim izvještajima Budžeta TK za 2015.godinu, konstatovanih od strane Ureda za reviziju institucija Federacije Bosne i Hercegovine.

Poslanici su usvojili i nacrt Zakona o izmjenama i dopunama, Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, te Izvještaj o korištenju sredstava tekuće rezerve Budžeta Tuzlanskog kantona za prvih šest mjeseci ove godine. Izvještaj o radu Javnog preduzeća Radio-televizije Tuzlanskog kantona za 2015.godinu nije dobio pozitivno mišljenje kantonalne Skupštine.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*