Aerozagađenje: Nakon New Delhija, zatvorene škole i u drugim gradovima

Zbog enormne zagađenosti zraka nekoliko indijskih gradova zatvorilo je škole, dan nakon što su to vlasti naredile u glavnom gradu Indije, New Delhiju, prenosi Anadolu Agency (AA).

U New Delhiju jučer je, pored zatvaranja škola na tri dana, naređena i obustava izvođenja svih građevinskih radova na pet dana, a naređeno je polijevanje vodom puteva kako se prašina ne bi širila. Osim toga, fabrike uglja na perifernim dijelovima grada zatvorene su na deset dana.

Prema istraživanjima, New Delhi je trenutno najzagađeniji grad na svijetu.

Jučer je u ovom gradu, u kojem živi 18 miliona stanovnika, registrovano oko 900 mikrograma štetnih čestica PM2.5 što je gotovo 90 puta više od normi Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i 15 puta više od normi indijske vlade.

Vlasti krive izvore zagađenja, od automobila s diesel motorima do paljenja smeća na deponijama, peći za grijanje na kerozin i drugo. Uz akumulaciju štetnih čestica u zraku, aerozagađenju u New Delhiju doprinosi zima koja znači manje vjetra, odnosno necirkulacija zraka.

Škole su zatvorene na dva dana i u Uttar Pradeshu, istočno od New Delhija.

U međuvremenu, danas se na stotine Indijaca okupilo na mirnom protestu pred zgradom parlamenta kako bi izrazili negodovanje radom vlasti na rješenju aerozagađenja.

Na društvenoj mreži Twitter Indijci sve više šire slogan “#MyRightToBreathe” (Moje pravo da dišem).

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*