Predsjednik Kine poručio Trampu: Nećemo zatvoriti vrata cijelom svijetu

Kineski predsjednik Si Đinping (Xi Jinping) je u Limi pozvao lidere Azijsko-pacifičke zone da podrže regionalni sporazum o slobodnoj trgovini koji je predložila Kina kako bi se prebrodila praznina nakon mogućeg američkog napuštanja sporazuma TTP-a.

“Izgradnja Azijsko-pacifičke zone slobodne razmjene (FTAAP) je vitalna strateška inicijativa za dugoročni napredak regije. Moramo oštro prionuti njezinoj izgradnji”, izjavio je kineski čelnik na godišnjem summitu Organizacije za gospodarsku suradnju Azija-Pacifik (APEC).

“Nećemo zatvoriti vrata cijelom svijetu, već ih šire otvoriti”, dodao je kineski predsjednik.

Si Đinping se neizravno obraćao novizabranom američkom predsjedniku Donaldu Trampu koji je najavio protekcionističke mjere radi zaštite američkih radnih mjesta od jeftine kineske i meksičke konkurencije.

Tramp je vodio kampanju protiv Transpacifičkog partnerstva (TPP) potpisanog 2015. između 12 zemalja regije, na poticaj američkog predsjednika Baraka Obame koji se nalazi u Limi na svom posljednjem službenom putovanju.

Taj sporazum o slobodnoj razmjeni koji isključuje Kinu je “strašan i čini štetu” Sjedinjenim Državama, rekao je milijarder tijekom kampanje i oštro se suprostavio ratifikaciji sporazumu u Kongresu.

Kineski predsjednik je u Limi branio RECP, plan sporazuma slobodne razmjene između ASEAN-a (Saveza država Jugoistočne Azije), Australije, Kine i Indije, ali bez SAD-a.

Peking predstavlja RCEP kao veliku etapu u gradnji zone slobodne trgovine Azije i Pacifika (FTAAP) koja okuplja zemlje članice APEC-a i čije zaključivanje bi moglo potrajati godinama.

“U potpunosti ćemo se posvetiti gospodarskoj globalizaciji uz podržavanje multilateralne trgovine i napredovanje FTAAP-a, radeći za brzom zaključivanju pregovora o RCEP-u”, rekao je predsjednik Si Đinping.

Kineski predsjednik će se tokom poslijepodneva posljednji puta sastati s američkim predsjednikom Barakom Obamom.

Putin i Si Đinping o bilateralnim pitanjima i globalnim problemima

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je o bilateralnim pitanjima i aktuelnim globalnim problemima sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje /APEK/ u Limi u Peruu, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

“Dva lidera podržala su jačanje saradnje unutar APEK-a u cilju realizacije slobodne i otvorene trgovine”, rekao je Peskov.

On je dodao da su dva predsjednika zaključila da se pristupi Moskve i Pekinga ključnim međunarodnim problemima podudaraju, prenio je TASS.

“Lideri su detaljno razmotrili plan rada za naredne samite i kontakte, kao i pitanje integracije Evroazijske ekonomske unije i projekta ‘Put svile'”, rekao je Peskov.

On je dodao da je, takođe, razgovarano i o pitanju Sirije.

U međuvremenu, policija u Limi privela je Huliju Kastro, ženu koja je pokušala da uruči Putinu lični poklon, džemper koji je uradila njena mala kompanija.

Ona je kasnije iz pritvora za lokalnu radio stanicu rekla da nije znala da će biti tako jako obezbjeđenje, te da je samo željela da Putinu da poklon.

Peru je ovog vikenda tokom zasjedanja APEK-a u Limi rasporedio 11.400 policajaca.

(Agencije/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*