Zvaničnici EU: Suzbijanje terorizma nam je zajednička obaveza

Zvaničnici Evropske unije oštro su osudili sinoćnji teroristički napad u kojem je u Istanbulu ubijeno najmanje 39, a ranjeno 69 osoba, javlja Anadolu Agency (AA).
Komesarka Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogheri i evropski komesar za proširenje Johannes Hahn objavili su zajedničku pisanu izjavu u kojoj osuđuju sinoćnji teroristički napad u noćnom klubu u centru Istanbula.

Mogherini i Hahn su uputili poruku sućuti porodicama poginulih, a poruku za brzo ozdravljenje ranjenim u napadu koji je izveden tokom dočeka Nove godine.

“Evropska unija izražava solidarnost s Turskom i turskim narodom. Oštro osuđujemo sve terorističke aktivnosti i pokazujemo odlučnost da u saradnji s turskim zvaničnicima nastavimo borbu protiv terorizma s ciljem efikasne eliminacije takvih prijetnji”, navodi se u poruci.

Uporedo s tim, predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je uputio poruku sućuti predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu.

“Suzbijanje terorizma nam je zajednička obaveza. Vi i turski narod možete biti sigurni u nastavak naše podrške u tom kontekstu”, poručio je Juncker.

Sinoć je u terorističkom napadu u noćnom klubu u istanbulskom kvartu Ortakoy u općini Besiktas ubijeno najmanje 39, ranjeno 69 osoba, a istraga o napadu je u toku, baš kao i opsežna policijska potjera za napadačem.

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*