Bećirović na zasjedanju Generalne skupštine UN-a, danas se obraća na Samitu budućnosti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović učestvovat će na 79. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku, na kojem će prisustvovati delegacije država članica UN-a predvođene šefovima država ili vlada.

Bećirović će se obratiti na Samitu budućnosti 22. septembra, Generalnoj skupštini UN-a 25. septembra i Vijeću sigurnosti UN-a na otvorenoj debati “Liderstvo za mir” 26. septembra.

UN Sedmica na visokom nivou, predstavlja ključni događaj u globalnoj diplomatiji tokom koje svjetski lideri, kao i visoki zvaničnici međunarodnih organizacija, razgovaraju o najvažnijim globalnim pitanjima i izazovima.

Ovogodišnje zasjedanje Generalne skupštine UN-a naglašava globalnu odgovornost za održiv i pravičan svijet. Fokus ovogodišnjeg 79. zasjedanja Generalne skupštine UN-a će biti na rješavanju hitnih globalnih izazova, od klimatskih promjena i zdravstvenih kriza do rješavanja vojnih sukoba i održivog razvoja. Također, naglasit će se važnost odgovornosti i inkluzivnog dijaloga i zagovaranja promjena kako bi se udruženim kapacitetima radilo na svjetlijoj budućnosti za cijelo čovječanstvo, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*