U Maroku zatvorene škole povezane sa FETO-om

Ministarstvo obrazovanja Maroka saopćilo je da je u ovoj zemlji povedena odluka o zatvaranju obrazovnih ustanova Muhammed Fatih, povezanih sa terorističkom organizacijom FETO, javlja Anadolu Agency (AA).

“Sve škole koje djeluju u okviru obrazovnih ustanova Muhammed Fatih zatvorene su prema ranije donesenoj odluci i utvrđenom datumu”, piše u saopćenju iz Ministarstva obrazovanja Maroka.

Naglašeno je također kako su svi učenici ovih škola, prema preporuci državnog ureda za obrazovanje i željama roditelja prebačeni u druge državne ili privatne škole u zemlji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Maroka je 5. januara ove godine donijelo odluku o zatvaranju osam škola pri obrazovnim ustanovama Muhammed Fatih u gradovima Casablanca, Fes, Tetuan i Al-Jadida.

Obrazovne ustanove Muhammed Fatih u Maroku su počele djelovati 1993. godine, u sjevernom marokanskom gradu Tangeru.

Teroristička organizacija Fetullahci/Paralelna državna struktura (FETO/PDY), koja kroz različite ustanove djeluje u zemljama širom svijeta, je 70-ih godina prošlog stoljeća počela svoje podanike infiltrirati u sigurnosne institucije Turske, da bi 80-godina znatno ojačala svoje paralelne piramide unutar tih institucija i, na koncu, 15. jula prošle godine izvela neuspjeli pokušaj vojnog udara s ciljem rušenja ustavnog poretka i svrgavanja demokratski izabrane turske vlasti.

Turske vlasti zatražile su 2. februara prošle godine od Sjedinjenih Američkih Država ukidanje “zelenog kartona” Fetullahu Gulenu, vođi FETO-a. Njemu je ranije po osnovu “davanja lažnog iskaza” poništen turski pasoš. Nakon julskog pokušaja vojnog udara, Turska je od SAD-a i formalno zatražila privremeno hapšenje i izručenje Gulena.

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*