Svijet osuđuje Trumpovu odluku o napuštanju Pariskog klimatskog sporazuma

Osude stižu podjednako od američkih zvaničnika i svjetskih lidera.

Bivši američki predsjednik Barack Obama ne slaže se sa odlukom svog nasljednika, ali je uvjeren kako će američke države i poslovni sektor raditi za dobrobit planete.

David Gergen, savjetnik nekih bivših američkih predsjednika kao što su Richard Nixon i Bill Clinton ovaj čin je nazvao “najsramnijim činom u američkoj povijesti”.

Trumpa su kritikovali i senator Bernie Sanders, bivši zaposlenik savjetodavnog vijeća u Bijeloj kući Elon Musk, bivši američki sekretar John Kerry i mnogi drugi.

Ujedinjene nacije smatraju da je ova odluka “veliko razočarenje”.

Angela Merkel je prije Trumpove izjave rekla kako je ovaj potez neprihvatljiv.

Novoizabrani francuski predsjednik Emmanuel Macron je u svom obraćanju rekao kako je Trump pogriješio glede interesa svoje zemlje, svojih građana i budućnosti planete. On je naglasio kako su “SAD okrenule svijetu leđa, ali Francuska neće okrenuti leđa SAD-u”, te je kao odgovor na Trumpov slogan “Učinimo Ameriku ponovo velikom” rekao “Učinimo planet ponovo velikim”.

Vatikan, Kanada i Japan su također kritikovali ovaj potez.

Kritikama se pridružuju i gradonačelnici nekih svjetskih metropola (Chicago, Paris, Sydney), ali i brojni naučnici, koji su, kao i svi, zabrinuti za budućnost sljedećih generacija i za opstanak Planete.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*