Erdoan ide u Pariz da “otopli” odnose sa EU

U želji da Novu godinu počne otopljavanjem odnosa sa Evropskom unijom nakon burne 2017. godine, predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan razgovarat će danas u Parizu sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom.

Erdoan će posjetiti Francusku u trenutku kada su dugogodišnji pregovori Turske o ulasku u EU gotovo zaustavljeni i kada Ankaru oštro kritikuju zbog odnosa prema protivnicima predsjednika poslije neuspjelog vojnog puča prije godinu i po dana.

“Idem u Francusku. Razgovaraćemo o bilateralnim odnosima Francuske i Turske”, najavio je Erdoan u televizijskom obraćanju članovima vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP).

Ranije je turski predsjednik izrazio nadu u bolje odnose sa EU rekavši nedavno turskim novinarima: “Uvijek sam to govorio. Moramo da smanjimo broj neprijatelja i povećamo broj prijatelja”.

Erdoan je hvalio Makrona, kao i njemačke lidere, zbog podrške oko pitanja Jerusalima rekavši da su EU i Ankara na istoj strani.

Predsajednik Turske Redžep Taip Erdoan je poslije puča u julu 2016. godine pokrenuo veliku akciju “čišćenja” državnih institucija. Od tada je uhapšeno više od 55.000 ljudi, uključujući novinare, advokate, opozicione političare i akademike.

Francuski novinar Lu Biro (Loup Bureau), koji je proveo u turskom zatvoru gotovo dva mjeseca pod optužbom za terorizam, vratio se u septembru u Francusku nakon što se Makron založio kod Erdoana da ga oslobode.

Makron je u septembru u intervjuu za jedan grčki list izjavio da se “Turska objektivno udaljila od EU posljednjih mjeseci uz uznemirujuća skretanja koja ne mogu ostati bez posljedica”.

Turski lider u posljednjih godinu dana bio je čest gost u Rusiji, zemljama Persijskog zaliva i Africi ali je od puča u ljeto 2016. godine rijetko boravio u Evropi.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*