Večeras finale Lige prvaka u kojem se sastaju Liverpool i Tottenham

Na madridskom stadionu Wanda Metropolitano večeras će biti odigrano finale fudbalske Lige prvaka u kojem se sastaju Liverpool i Tottenham. U sudaru dva engleska tima Liverpool će tražiti svoj šesti naslov prvaka Evrope, dok će Tottenham pokušati prvi put podići trofej namijenjen najboljoj ekipi Starog kontinenta.

Prvi put u istoriji Kupa i Lige prvaka, kao i Kupa UEFA i Evropske lige, u finalima su se našla četiri kluba iz iste države, odnosno čak tri iz istog grada – Londona.

Nakon što je Chelsea prije tri dana u Bakuu osvojio Evropsku ligu pobjedom nad gradskim rivalom Arsenalom, Liverpool i Tottenham će večeras zaključiti “engleske dane u evropskim kupovima”.

Bit će to duel “kraljeva povratka”, kako su ih prozvali britanski mediji, zbog načina na koji su došli do velikog finala u Madridu. Liverpool je na Anfieldu eliminisao Barcelonu sa 4:0, poslije 0:3 sa Nou Campa, dok je Tottenham napravio još veći podvig izbacivši usred Amsterdama supertalentovani Ajax, koji je prethodno uzeo “skalp” nezvaničnim favoritima turnira, Real Madridu i Juventusu.

Liverpoolu će ovo biti deveto, a Tottenhamu prvo finale u elitnom natjecanju Starog kontinenta. U dosadašnjih osam finala “Redsi” su pet puta slavili, a triput su upisali poraze.

Zadnju titulu Liverpool je osvojio 2005. godine u epskom finalu sa Milanom, kada su Englezi nadoknadili 0:3 sa poluvremena, slavili u penal lutriji i kreirali senzaciju u noći poznatoj kao “Čudo iz Istanbula”.

Liverpool u klupskim vitrinama ima i tri Kupa UEFA, dok je Tottenham dva puta osvojio Kup UEFA, a jedanput i nekadašnji Kup Kupova. Tottenham noćas ima priliku da se upiše u fudbalsku elitu kao tek peti klub koji je osvojio ‘evropski treble’, odnosno sva tri evropska kupa. Do sada su to učinili samo Chelsea, Ajax, Juventus i Bayern.

“Tottenham je vrlo opasan. Nemoguće je doći do finala Lige prvaka bez kvalitete. Dovoljno je pogledati imena klubova koje su izbacili na putu do finala. Spursi imaju i odličnog menadžera koji će ih, sasvim sigurno, dobro pripremiti za ovo finale,” upozorio je kapiten Liverpoola Jordan Henderson.

“Redsima” je ovo posljednja prilika da osvoje barem jedan trofej u sezoni. U FA kupu i Liga kupu su ispali već u trećem kolu, dok su u Premiershipu do posljednjeg kola bili u trci za naslov prvaka Engleske.

Tottenham je u “foto-finišu” domaćeg prvenstva izborio četvrto mjesto i nastup u Ligi prvaka naredne sezone.

Pred nama je  četvrto ‘englesko’ finale u istoriji evropskih fudbalskih kupova. Prvo je bilo 1972. godine kada su se Tottenham i Wolverhampton borili za pehar Kupa UEFA, drugo 2008. kada su u finalu Lige prvaka igrali Manchester United i Chelsea, a treće prije nekoliko dana u finalu Evropske lige u Bakuu gdje smo gledali okršaj londonskih rivala Chelseaja i Arsenala.

Golgeter Tottenhama Harry Kane se oporavio od povrede, ali još nije poznato da li će nastupiti u finalu.

“Svaki fudbaler sanja o naslovu pobjednika Lige prvaka, međutim još je dalek put ispred nas. Velika je stvar što smo stigli do finala, no još nismo završili posao. Svi želimo nastupiti, ali će trener ipak odrediti ko će igrati”, kazao je Kane.

Večerašnji protivnici su dosad odigrali 170 međusobnih utakmica. Liverpool je slavio 79 puta, Tottenham 48, dok u 43 susreta nije bilo pobjednika. U Evropi su igrali samo jednom, u polufinalu Kupa UEFA 1973. godine. Liverpool je tada u dvije utakmice bio bolji (2:1, 0:1), a potom je u finalu savladao Borussiju Moenchengladbach.

Finale Liverpool – Tottenham igra se večeras od  21 sat na stadionu Wanda Metropolitano u Madridu.

Mogući sastavi:

TOTTENHAM: Lloris – Trippier, Alderweireld, Vertonghen, Rose – Winks, Sissoko – Eriksen, Alli, Son – Kane

LIVERPOOL: Alisson – Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson – Fabinho, Henderson, Wijnaldum – Salah, Firmino, Mane

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*