U Republici Srpskoj registrovano 16 novih pozitivnih i 44 oporavljene osobe

U posljednja 24 sata u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske izvršeno je testiranje 281 uzorka, a virus korona potvrđen je kod još 16 osoba, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite. Pet osoba je Gacka, tri iz Oštre Luke, po dvije osobe su iz Banje Luke, Gradiške i Trebinja i po jedna iz Nevesinja i Pala. Riječ je o šest muškaraca i deset žena.

Među potvrđenima je šest žena je srednje životne dobi, dvije su mlađe i dvije starije životne dobi.

Јedan muškarac je mlađe životne dobi, četvorica su srednje i jedan starije životne dobi.

Kod većine osoba je utvrđeno da se radi o bliskom ili porodičnom kontaktu sa licima kod kojih je ranije potvrđeno prisustvo novog virusa korona ili se radi o sekundarnom kontaktu.

Među osobama kod kojih je utvrđeno prisustvo virusa korona je jedna korisnica doma za starija lica u Banjoj Luci u privatnom vlasništvu, gdje je kod jedne radnice, ranije, (u okviru epidemiološkog nadzora testiranja lica koja senalaze u riziku zbog posla koji obavljaju) potvrđen test na virus korona. Iz ovog doma za starija lica testirano je i još 25 korisnika koji su negativni na virus korona. Do sada su testirani svi korisnici i zaposleni u ovoj ustanovi.

Među pozitivnim osobama na virus korona je i jedna medicinska sestra iz bolnice u Gradišci. Najavljeno je da će biti preduzete sve epidemiološke mjere i dalja testiranja kontakata.

Testirano je i još 29 osoba koje rade i borave u domovima za starije osobe, dva zdravstvena radnika i 18 radnika koji rade u marketima. Testirano je i 37 osoba iz lokalnih karatina ili objekata za izolaciju. Svi ovi uzorci su negativni.

Trenutno, virus korona u Republici Srpskoj je potvrđen kod ukupno 580 osoba, 19 osoba je preminulo od posljedica bolesti izazvane novim virusom korona, dok je 306 osoba oporavljeno od Covid-19.

U Republici Srpskoj do sada je su na novi virus korona izvršeno je ukupno 8.604 testiranja, odnosno testirano je 8.350 osoba.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 3.873osoba, a nadzor je završen kod 20.647 osoba.

Na sedam graničnih prelaza u Republiku Srpsku je tokom 24 časa ušlo ukupno 99 osoba, 86 osoba je izašlo iz karatina i upućeno u lokalne karantine u opštinama, a trenutno se u karatinima na sedam graničnih prelaza nalazi ukupno 20 osoba.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog virusa korona.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*