Ukrajina je zamrznula odnose sa Bjelorusijom

Ukrajina je zamrznula sve kontakte sa Bjelorusijom otkako su počeli protesti zbog reizbora Aleksandra Lukašenka za predsjednika države, potvrdio je to ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba.

On je kazao da od izbora ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nije komunicirao sa Lukašenkom

“Svi procesi i svi naši kontakti sa Bjelorusijom su stavljeni na čekanje. Kada vidimo da odnosi sa njima ne nose reputacijski, moralni i etički rizik oni će biti nastavljeni”, rekao je Kuleba podsjetivši da je ukrajinski ambasador opozvan i da se vratio iz Minska.

Ove dvije države su imale vrlo aktivnu bilateralnu saradnju međutim ministar vanjskih poslova Ukrajine objašnjava da se moraju osigurati kako dešavanja u susjednoj zemlji ne bi uticala na njihovu privredu i poslovanje.

Ukrajina je do sada bila suzdrana u komentarisanju političke krize u Bjelorusiji od 9. augusta i održavanja predsjedničkih izbora u toj zemlji, nakon čega su izbile masovne demonstracije protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka. Predsjednik Ukrajine je prilikom jednog intervjua samo rekao da bi na Lukašenkovom mjestu pristao na ponavljanje izbora. S druge strane, Rusija komšijama nudi pomoć i od samog početka su komentarisali situaciju u Minsku.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*