Obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka u Vlasenici, bez kolektivne dženaze

Na Šehidskom mezarju “Rakita” u Vlasenici danas je kraćim programom obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka u tom gradu tokom rata.

Iako je bilo planirano da se na ovaj dan obavi 17. kolektivna dženaza za sedam žrtava, ona je zbog epidemiološke situacije odgođena do trenutka kada se steknu uslovi za njeno održavanje.

Danas je klanjana dženaza Mevludinu Ferhatoviću, čija porodica neće biti u mogućnosti da prisustvuje kolektivnoj dženazi.

Obilježavanju godišnjice stradanja Bošnjaka u Vlasenici prisustvovali su muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović i potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić.

“Naše iskazivanje dubokog poštovanja prema šehidima i njihovim porodicama ne prestaje tokom cijele godine ali u ovo doba, kada su počinjeni strašni zločini, prisjećanje na njih je još snažnije. Njihova imena trajno su upisana na stranicama države BiH. Na našem putu da osvijetlimo istinu o stradanju našeg naroda, naših šehida koji su na visokom stepenu kod Allaha dž.š. i našoj borbi da svaki zločinac izađe pred lice pravde, neće nas pokolebati opstrukcije, zastrašivanja i uznemiravanja Bošnjaka kojima svjedočimo i ovih dana”, rekao je muftija Fazlović.

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić rekao je da brojni počinioci zločina još nisu kažnjeni.

“To je ključni problem u BiH jer evo danas, ovdje u Vlasenici, slobodno šetaju oni koji su ubijali i mučili ljude u logoru Sušica. Tako je u i Zvorniku, Bijeljini, Bratuncu, Srebrenici i na drugim mjestima. To je ključni problem”, rekao je Salkić.

Na Šehidskom mezarju Rakita proučen je Jasini-šerif i hatma dova, a kraći program pripremili su Organizacioni odbor kolektivne dženaze i Medžlis Islamske zajednice Vlasenica. Programu su prisustvovali glavni imam Nurdin efendija Grahić, predsjednik Organizacionog odbora Zajim Mahmutović i imami Medžlisa Vlasenica.

Zajim Mahmutović, predsjednik Organizacionog odbora, očekuje da će kolektivna dženaza biti moguća krajem maja ili početkom juna.

“Organizacioni odbor je uputio dopis Kriznom štabu Vlasenice da nam dozvole održavanje kolektivne dženaze, ali nismo naišli na pozitivan odgovor. Međutim, Krizni štab je dozvolio održavanje biciklističke trke u Vlasenici, koja okuplja oko hiljadu ljudi. Za nas je to bilo nedopustivo, ali smo prolongirali kolektivnu dženazu za naredni period. Mi očekujemo da će to biti moguće krajem maja, eventualno u junu”, rekao je Mahmutović.

Tokom proteklog rata u Vlasenici je ubijeno oko 2.500 Bošnjaka.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*