Izricanje konačne presude Ratku Mladiću

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) danas će u Hagu izreći konačnu presudu bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću.

Izricanje presude počinje u 15 sati, a sva dešavanja pratite na našem portalu:

16.03 – Govoreći o sveobuhvatnom UZP-u koji je za cilj imao trajno uklanjanje Bošnjaka i Hrvata sa područja BiH na koje su Srbi imali pravo, Nyambe je istakla da je Mladić od 12.5.1992. znatno doprinio sveouhvatnom UZP-u.

Žalbeno vijeće, uz suprotno mišljenje Nyambe, da Mladić nije dokazao da je Vijeće pogriješilo u svojoj metodi ne bi li izvukli zaključke o sveobuhvatnom UZP-u.

Mladić nije pokazao da je Vijeće pogriješilo u ocjeni dokaza koje smatra oslobađajućim.

16.01 – Žalbeno vijeće odbilo je sve žalbe Odbrane koji se tiču Mladićevih prava na pošteno suđenje.

Kako je rekla Nyambe, Žalbeno vijeće je stava da nisu prekršena prava time da neki incidenti nisu spomenuti u optužnici, kao i uključivanjem utvrđenih činjenica iz drugih predmeta, te da je bio teškog zdravstvenog stanja.

Sutkinja Nyambe imala je izuzeto mišljenje.

– Žalbeno vijeće konstatira, uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe, da Mladić nije pokazao da je raspravno vijeće nije pogriješilo kada se oslonilo na utvrđene činjenice – rekla je sutkinja i potvrdila da je Žalbeno vijeće potvrdilo učešće Mladića u sveukupnom udruženom zločinačkom poduhvatu.

Ovakve žalbe, koji se tiču povreda prava na Odbranu, česte su u krivičnim predmetima za ratne zločine. U predmetu Radovana Karadžića imali smo na stotine kršenja prava na objelodanjivanje oslobađajućih dokaza – ali to nije uticalo na konalnu presudu, piše Detektor.

15.56 – Izricanje pravosnažne presude Mladiću počelo je s uobičajenim podsjećanjem na tok dosadašnjeg postupka.

Predsjedavajuća Nyambe je podsjetila da je prva optužnica podignuta 1995. godine, da je Mladić bio u bjekstvu 16 godina, kao i da je od njegovog hapšenja prošlo više od deset godina.

Također je podsjetila na prvostepenu presudu, kojom je Mladić osuđen na doživotnu kaznu, te potom prešla na ključne navode žalbi Haških tužilaca i Odbrane, piše Detektor.ba.

Kada krene na sažetak same Žalbene presude, Nyambe će spajati zaključke o pojedinim žalbenim navodima – tako da nećemo imati situaciju da se kreće po tačkama optužnice, nego će govoriti o žalbenim navodima kako se oni odnose na svaku od tačaka optužnice.

15.52 – Predsjedavajuća Žalbenog vijeća Prisca Matimba Nyambe kazala je da neki od sudija izricanju presude prisustvuju putem video veze.

Na njeno pitanje može li pratiti suđenje, Mladić je odgovorio potvrdno.

Mladićev advokatski tim nije u sudnici, advokat Dragan Ivetić iz zdravstvenih razloga nije mogao prisustvovati. Žalbeno vijeće dozvolilo je pravnoj savjetnici Mladića, Peti-Louise Bagott, da prisustvuje izricanju presude.


15.26 – Na izricanju presude u sudnici se pojavio i zločinac Mladić, javlja AFP.

15:16 – Predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava Sonja Biserko smatra da će prvostepena presuda Mladiću biti potvrđena i da će biti osuđen za genocid u Srebrenici 1995. godine, ali ne i u pet drugih bh. općina, uključujući i Prijedor, 1992.

– Ne očekujem da će biti značajnih promjena. Mala je mogućnost da će biti uključen Prijedor kao još jedna općina gdje je počinjen genocid – rekla je Biserko.


15.13 – U Hagu je počelo izricanje pravomoćne presude zločincu Mladiću, koju će javnost moći pratiti sa pola sata zakašnjenja.

15.01 – U Banjaluci je danas postavljen transparent na kojem piše “Ne priznajemo hašku odluku, ti si ponos srpske republike”, piše Detektor.ba

14.57 – U sarajevskoj Vijećnici organizovano je uživo praćenje izricanja presude.


Mladić je prvostepenom presudom 2017. proglašen krivim za deset od 11 tačaka optužnice, te osuđen na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995.



(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*