Održana uvodna konferencija u okviru projekta Panonsko-jadranska veza/PA.CON

Uvodna online konferencija, organizovana u okviru projekta Panonsko-jadranska veza/PA.CON, održana je 30. juna 2021. godine u organizaciji Udruženja za razvoj NERDA i bliskoj koordinaciji s projektnim partnerima: Općinom Nijemci, Gradom Tuzla, Centrom za zaštitu i proučavanje ptica i Javnim preduzećem za nacionalne parkove Crne Gore. Događaj je okupio 86 predstavnika različitih ciljnih grupa projekta, uključujući nadležna ministarstva, lokalne vlasti, turističke zajednice i agencije te ostale aktere uključene u programiranje i provedbu projektnih inicijativa u turističkom sektoru.
Konferencije je bila posvećena predstavljanju generalnog okvira projekta i njegovih glavnih ciljeva i očekivanih rezultata kao i aktivnosti projekta i postignuća u provedbi. Projekt PA.CON ima za cilj doprinijeti razvoju održivog turizma korištenjem i aktiviranjem neiskorištenih prirodnih resursa prekogranične regije. To će se postići obnavljanjem i uređenjem 3 prirodna dobra u Nijemcima (Hrvatska), Tuzli (BiH) i Skadarskom jezeru (Crna Gora), ali i aktivnostima izgradnje kapaciteta usmjerenim na jačanje vještina i kapaciteta ciljnih grupa u održivom upravljanju turističkim destinacijama i osiguranje kvalitete u upravljanju. Dodana vrijednost prekogranične saradnje ogledat će se u korištenju zajedničkih prirodnih dobara i ptičjeg fonda kao turističkog potencijala za privlačenje novih posjetilaca.
Konferencija je prva u nizu javnih promotivnih događaja koji će biti organizovanii u okviru projekta PA.CON, a koji imaju za cilj upoznati relevantne aktere i širu javnost s rezultatima projekta te promovirati uspostavljenu prekograničnu turističku ponudu. Projekt Panonsko-jadranska veza/PA.CON sufinansiran je sredstvima ERDF-a i IPA II fondova Europske unije kroz Interreg IPA CBC Program Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014 -2020. Ukupna vrijednost projekta je 1.870.267,92, a iznos od 1.578.319,07 EUR sufinansiran je od strane Evropske Unije. Trajanje projekta je 24 mjeseca počevši od 15.10.2020. godine do 14.10.2022. godine. Više informacija o projektu možete pronaći na: https://www.facebook.com/PannoniaAdriaConnection.

(Udruženje za razvoj Nerda/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*