BiH pala na 72. mjesto zbog korupcije i zloupotrebe moći od javnih funkcionera

Bosna i Hercegovina je po ovogodišnjem Indeksu vladavine prava Svjetskog projekta pravde (World Justice Project – WJP) pala na 72. mjesto od 139 zemalja svijeta a najgore ocjene je dobila u parametrima koji mjere odsustvo korupcije.

BiH je dobila okvirnu ocjenu 0,52, na skali od 0 do 1, što je isti rezultat koji je zabilježila i prošle godine, s tim da je sa 64. pala na 72. mjesto na svijetu i nalazi se znatno ispod Slovenije (na 29. mjestu), Hrvatske (46.), Kosova (60.) i Sjeverne Makedonije (64.). Ispod BiH se na ovogodišnjoj ljestvici indeksa vladavine prava nalaze Srbija (81. mjesto) i Albanija (83. mjesto), piše Transaprency International.

Indeks vladavine prava WJP-a mjeri se kroz osam indikatora: ograničenja vladinih ovlašćenja, odsustvo korupcije, otvorenost vlade, dostupnost osnovnih prava, red i bezbjednost, sprovođenje zakona, građansko pravosuđe i krivično pravosuđe.

U odnosu na prošlu godinu BiH je najviše nazadovala u oblasti  odsustva korupcije (-0,02) gdje je sa ocjenom 0,42 zauzela 87. mjesto na svijetu. Ubjedljivo najgori parametar po kom se određuje uspjeh u ovoj oblasti je onaj koji mjeri da li predstavnici vlasti zloupotrebljavaju javne funkcije za ostvarivanje ličnih interesa. Takođe, BIH je u odnosu na prošlu godinu nazadovala i u oblasti pravosuđa (-0,01) i provođenja zakona (-0,01).

Ocjene su zasnovane na istraživanju u kojem su pored građana učestvovali pravnici i stručnjaci iz različitih oblasti, a njihove ocjene još jednom su potvrdile  nazadovanje BiH u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije. U prethodnoj godini, koju je obilježila pandemija COVID-19 u BiH su se dogodile brojne korupcijske afere gdje su se pojedinci bogatili na račun građana i na uštrb zdravlja stanovništva, a tragovi mnogih od tih afera vode upravo do vrha vlasti. Pravosuđe na njih nije adekvatno odgovorilo a sve je bilo praćeno političkim pritiscima i selektivnim procesuiranjem odgovornih.

Transparency International u BiH kao i druge relevantne organizacije koje prate učinak zemlje u borbi protiv korupcije, već dugo upozoravaju da se u BiH ne procesuiraju velike afere, što potvrđuju i sadržaji nedavno objavljenih snimaka ključnih aktera pravosuđa i bezbjednosnog sektora, gdje se otvoreno priznaje da se “ne radi visoka korupcija”.

Zato ne čudi da BiH u oblasti koja mjeri ograničenje vladinih ovlašćenja, odnosno stepena u kom se zakon adekvatno primjenjuje nad izabranim i imenovanim zvaničnicima, bilježi takođe poražavajući rezultat sa ocjenom 0,45, gdje zauzima 98. poziciju na svjetskoj listi. Najgore ocijenjen parametar u ovoj oblasti je onaj koji opisuje u kojoj mjeri se predstavnici vlasti sankcionišu zbog prekršaja ili zloupotreba u toku svog mandata, u čemu je BiH dobila ocjenu 0,37 i nalazi se na 99. poziciji u svijetu. BiH je najbolji rezultat po indeksu vladavine prava imala 2015. godine, kada se nalazila na 40. mjestu u svijetu i od tada je nazadovala 32 mjesta. Kada je u pitanju rasprostranjenost korupcije, činjenica je da BiH nazaduje već nekoliko godina, što su pokazale i druge relevantne međunarodne ocjene, poput Indeksa percepcije korupcije koji mjeri Transparency International ili indikatora Svjetske banke koji prate kontrolu korupcije.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*