Sud BiH danas odlučuje: Hoće li biti određen pritvor Fahrudinu Radončiću?

Sinoć kasno završeno je ročište u Sudu Bosne i Hercegovine u slučaju Fahrudin Radončić. Sud će u roku od 24 sata od završetka tog ročišta, dakle danas, odlučiti da li će lideru Saveza za bolju budućnost (SBB) biti određen jednomjesečni pritvor.

Jučerašnje ročište trajalo je šest sati, a saslušano je Tužiteljstvo i odbrana osumnjičenih Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman.

Tužiteljstvo je više od četiri sata iznosilo dokaze o krivici Fahrudina Radončića, čitani su transkripti presretnutih razgovora Radončića sa saradnicima, sve s ciljem da se dokaže valjanost optužbe da je Fahrudin Radončić ometao rad pravosuđa, te da mu treba odrediti jednomjesečni pritvor kako ne bi ometao rad pravosuđa.

Radončić nema državljanstvo Crne Gore!

U jednom trenutku iznesen je i podatak da Radončić, pored državljanstva BiH, ima i državljanstvo Crne Gore. Radončić je sve to negirao, kazavši kako je njegovo pravo na državljanstvo Crne Gore zastarjelo.

Odbrana je negirala sve što je Tužiteljstvo iznijelo i predložilo da mu se odrede mjere zabrane kretanja i susretanja sa određenim osobama.

Odbrana prigovara Tužiteljstvu da su neosnovano proširili istragu, jer o proširenju istrage nisu obavijestili ni Fahrudina Radončića niti njegovu odbranu kako bi se mogli pripremiti.

Uglavnom, Sud BiH će danas odlučiti da li će Fahrudina Radončića zatvoriti na mjesec dana ili će on biti pušten da se brani sa slobode uz mjere zabrane.

Lider SBB-a i delegat u Domu naroda BiH je uhapšen prije nekoliko dana zbog osnovane sumnje da je vršio pritisak na rad pravosuđa, odnosno da je sam i uz pomoć svojih saradnika, nagovarao određene svjedoke da u svojim iskazima ne terete njega, kao ni Nasera Keljmendija, kome se sudi na sudu u Prištini (Kosovo).

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*