Otkriveno ko su uhapšeni u današnjoj akciji SIPA-e

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su, u nastavku akcija “Coral” i “Tango”, na području Sarajeva uhapsili tri osobe.

Kako N1 saznaje, uhapšeni su Nerman Čeho, Dragan Koledin i Seid Fetić.

Kako nam je potvrđeno u Kantonalnom tužilaštvu KS, Čeho je kao ovlašteni knjigovođa agencije lažnim prikazivanjem činjenica i podataka doprinio izvršenju krivičnoig djela porezne utaje dok je Koledin osumnjičen da je svojim radnjama i instaliranjem odgovarajućeg softverskog programa na odlučujući način omogućio poreznu utaju.

Čeho i Koledin se terete da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom porezna utaja (KZ FBiH) pružajući knjigovodstvene i informatičke usluge privrednom društvu “Holiday Resort d.o.o. Sarajevo” dok se Fetić tereti da je počinio krivično djelo navođenje na prostituciju. Čeho je inače vlasnik knjigovodstvene agencije i je sudski vještak.

Navedene aktivnosti realizirane su po naredbama Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Podsjećamo, akcije “Coral“ i „Tango“ započete su 8. 10. 2015. godine kada su pretreseni objekti na deset lokacija na području Sarajeva i slobode lišeno 15 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima porezna utaja, ugrožavanje sigurnosti, sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje, oštećenje tuđe stvari, teška krađa, organiziranje otpora i navođenje na prostituciju.

Osobe lišene slobode u današnjoj akciji privedene su u službene prostorije SIPA-e, gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada, nakon čega će biti predate na dalje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*