Predstavnički dom o budžetu FBiH za 2017. godinu

Za razliku od Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koji je 15. decembra odobrio, u formi nacrta, budžet Federacije za iduću godinu, Predstavnički dom se na današnjoj vanrednoj sjednici opredijelio za hitni postupak tog akta, kako je i predložila Federalna vlada.

Ova proceduralna različitost u dva doma je poslovnički moguća i podrazumijeva da će budžet još jednom biti na razmatranju Doma naroda, a Predstavnički dom će, ako danas odobri prijedlog, završiti svoj dio posla.

Budžet se može smatrati usvojenim u Parlamentu samo kad ga konačno odobre oba doma, a operativnim ako ga izglasaju u istovjetnom tekstu. U slučaju razlike u tekstovima, moralo bi doći do usaglašavanja jedinstvene varijante.
Budžet FBiH za iduću godinu je predložila Federalna vlada u iznosu od 2.747.628.075 KM. To je za šest posto više u odnosu na ovogodišnji.
Dom naroda je, odbacujući 15. decembra predlagani hitni postupak, obrazložio to potrebom da delegati dobiju više vremena za predlaganje željenih korekcija, odnosno amandmana. U delegatskoj raspravi je tada najviše primjedbi izrečeno povodom umanjenja dosadašnje budžetske stavke za pomoć federalnog nivoa kantonima.

Federalni premijer Fadil Novalić, obrazlažući budžet delegatima i poslanicima, između ostalog je kazao da je rađen s velikom odgovornošću i uz uvažavanje zahtjeva budžetskih korisnika, ali ipak vodeći se restriktivnom fiskalnom politikom.

Nakon vanredne, održaće se redovna sjednica na kojoj će poslanici, između ostalog, razmatrati godišnje izvještaje o radu Federalnog zavoda za transfuzijsku medicinu, Zavoda za zapošljavanje i Nadzornog odbora Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Biće predstavljen i revidirani izvještaj o poslovanju Dioničkog društva BH Telecom za period 1.1. do 31.12. 2015. godine.

Predviđeni su i izvještaji o prošlogodišnjem radu Agencije za bankarstvo FBiH s Informacijom o bankarskom sistemu FBiH s 31.12.2015. godine, Informacijom o mikrokreditnom sistemu FBiH s 31.12.2016. godine, Informacijom o sektoru lizinga u FBiH s 31.12.2016. godine te Izvještaj o radu samostalnog odjela ombudsmena za bankarski sistem za period 1.1.-31.12.2015. godine.

Poslanici će biti upoznati s informacijom o godišnjem radu Komisije za koncesije FBiH, Komisije za vrijednosne papire FBiH te o poslovanju u 2015. godini privrednih društava iz oblasti rudarstva (rudnici u sastavu Koncerna EPBiH i RMU Banovići d.d. Banovići).

Informacija o izvršenim revizijama privatizacije državnog kapitala privrednih društava i banaka u FBiH za period novembar 2015. godine – juni 2016. godine također je u prijedlogu dnevnog reda.

Za 21. decembar je najavljena 16. redovna sjednica Predstavničkog doma, na kojoj će, po skraćenom postupku, biti razmatran Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima.  Takođe, na dnevnom redu su i izmjene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju, kao i izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Krivičnog zakona FBiH, Zakona o Fondu za zaštitu okoliša FBiH, te Zakon o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom. Poslanici će razmatrati još i izmjene i dopune Zakona o platama i naknadama u organima vlasti FBiH, kao i Nacrt zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja.

(BHRt/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*