Sarajevo: Završen protest vojnih penzionera

Vojni penzioneri Koordinacije boračkih udruženja i saveza u FBiH  danas su se nakon mirnog protesta   ispred zgrade Parlamenta FBiH razišli, nakon što im je obećano da će Parlament razmatrati povećanje koeficijenta sa 1,0 na 1,48, čim dobije prijedlog od Vlade FBiH.

Predstavnici  Koordinacije boračkih udruženja i saveza u FBiH razišli su se nakon mirnih protesta razgovarali su danas sa članovima Kolegija Prerdstavničkog doma federalnog parlamenta, nakojem im je obećano da će se povećanje koeficijenta sa 1,0 na 1,48,  ratzmatrati čim takav prijedlog stigne u Parlement od od Vlade FBiH.

– Osnovni zahtjev na protestima je da oba doma Parlamenta FBiH usvoje izmjene i dopune Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambenooslobodilačkog rata po hitnom postupku, a koje je jednoglasno utvrdila Vladina Interresorna grupa – rekao je sekretar Udruženja penzionera vojnih osiguranika FBiH Mimo Karišik.

Vojni penzioneri su istakli da su izvršna i zakonodavna vlast u Federaciji BiH dali obećanje da će Vlada u parlamentarnu proceduru dostaviti navedeni Prijedlog izmjena i dopuna, kojim traže da se „vojni penzioneri vrate u zakon korisničkih prava koja su imali prije 2013. godine“.

Smatraju da su važećim Zakonom o prijevremenom povoljnijem penzioniranju umanjene penzije od 20 do 70 posto vojnim penzionerima.

– Veoma smo zainteresovani za rješavanje problema vojnih penzionera, te ćemo kada nam Vlada dostavi predložene izmjene i dopune uvrstiti u dnevni red jedne od narednih sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH – izjavio je  predsjedavajući Predstavničkog doma Edin Mušić.

Protest koordinacije boračkih udruženja i saveza u FBiH   danas je završen,ali poručuju da će ponovno izići na ulice, ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*