Kovčeg s tijelom ambasadora Karlova ispraćen iz Ankare

Na aerodromu Esenboga u Ankari u utorak je održana komemoracija nakon koje je kovčeg s tijelom ubijenog ambasadora Rusije u Turskoj Andreya Karlova ispraćen na put u Moskvu, javlja Anadolu Agency (AA).

Na komemoraciji u Ankari se okupio veliki broj zvaničnika, prijatelja ambasadora, kao i njegova supruga i sin.

Zamjenik premijera Turske Tugrul Turkes je tom prilikom istakao da je preminuli ambasador Karlov postao vječni simbol rusko-turskog prijateljstva.

“Odavde jasno poručujem: ‘oni koji su izveli napad ili koji su rukovodili napadom nisu ubili ambasadora Karlova nego su njegovo ime upisali u historiju. Ambasador Andrey Karlov je postao vječni simbol prijateljstva između Turske i Rusije”, rekao je Turkes tokom obraćanja na komemoraciji, dodajući da je Karlov od samog dolaska u Tursku posvećeno radio na jačanju prijateljstva dvije zemlje.

“Baš kada su se odnosi između dvije zemlje normalizovali, desila se ova provokacija kojom neko želi da naruši prijateljstvo između Turske i Rusije. Nećemo dozvoliti da ovi teroristi i provokatori postignu svoj cilj. Bol koju osjećamo je velika, ali naša odlučnost da uspijemo je još veća. Odnosi između Turske i Rusije su snažni, a prijateljstvo čvrsto. Dug svih nas prema ambasadoru Karlovu je da odnose između dvije zemlje još više ojačamo”, kazao je Turkes.

Ruski ambasador Karlov sinoć je ubijen u terorističkom napadu tokom obraćanja na otvaranju izložbe fotografija koju su u Ankari organizirale ruska ambasada i Općina Cankaya.

(AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*