Radionica o upitniku Evropske komisije

Direkcija za evropske integracije /DEI/ BiH održaće danas radionicu za organizacije civilnog društva o Upitniku Evropske komisije čiji je cilj da predstavi Upitnik, kao i načine na koji organizacije civilnog društva mogu doprinijeti izazovu odgovaranja na Upitnik.

Iz DEI je saopšteno da će za dijalog sa civilnim društvom o Upitniku Evropske komisije biti korištena veb aplikacija Direkcije “eKonsultacije”, kao i istoimeni portal Ministarstva pravde BiH.

Upitnik Evropske komisije je instrument kojeg Evropska komisija koristi kako bi ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju sa EU.

Pitanja prate strukturu kriterijuma za članstvo u EU, a odgovori na njih daju sveobuhvatan uvid u politički, ekonomski, pravni, društveni i administrativni sistem zemlje koja je podnijela zahtjev za članstvo u EU.

Savjet EU je 20. septembra 2016. razmotrilo zahtjev za članstvo BiH u EU i pozvao Evropsku komisiju da pripremi mišljenje o tom zahtjevu.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*