Promovisan priručnik „Put ka samostalnosti“

Informativni centar za osobe sa invaliditetom „Lotos“ organizovao je danas promociju Priručnika za samostalan život mladih osoba sa invaliditetom, pod nazivom „Put ka samostalnosti“.

Priručnik je nastao u sklopu projekta  „Jačanje kapaciteta osoba sa invaliditetom za samostalni život u BiH“ koji I.C. „Lotos“ provodi u partnerstvu sa švedskom organizacijom STIL iz Stockholma, a finansiran je od strane Švedske organizacije za međunarodni razvoj SIDA, posredstvom organizacije MyRight BiH.

Cilj priručnika je da pruži informacije koje mladoj osobi mogu biti od pomoći na putu ka samostalnosti. Sadrži objašnjenje pojma, preduslova i principa filozofije samostalnog života, pregled nastanka i razvoja pokreta za samostalan život, razradu faktora neophodnih za samostalnost, i dio sa upitnicima i tabelama namijenjen ličnom napretku mlade osobe.

Kako je istaknuto ovom prilikom, samostalni život je svakodnevno uživanje ljudskih prava zasnovanih na politici invalidnosti. Moguć je kombinacijom okolinskih i pojedinačnih faktora, koji omogućavaju osobama sa invaliditetom, da imaju kontrolu nad svojim životima, uz mogućnost izbora i odluke gdje se živi, sa kim se živi, i kako se živi.

Pristup uslugama treba da se obezbijedi, kako bi osoba sa invaliditetom uživala jednake mogućnosti u svakodnevnom životu. Iako garantovan kao pravo svakog čovjeka, Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom UN-a, za mlade osobe sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini put do samostalnog života je otežan izazovima, poput nepristupačnosti, nedostatkom adekvatnog inkluzivnog obrazovanja, problemima zapošljavanja, te predrasudama društva, rečeno je na promociji.

U Lotosu vjeruju da će priručnik služiti mladim osobama sa invaliditetom ali i široj zajednici, kako bi se upoznala sa pojmom i uslovima za samostalan život.

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*