U OŠ Kreka organizovan Prodajni salon: Škola mirisala na vaniliju i topla peciva

U OŠ Kreka vode se geslom da škola nije mjesto gdje se jedino rješavaju jednačine, otkrivaju rečenični članovi, prepoznaju kontinenti i usvajaju sva druga znanja, vještine i naučne činjenice.  Škola je  mjesto gdje se u pregrštima prosipa sjemenje ideja, ljubavi  i realizira temelj učenja života, prikupljaju  sjećanja koja se pamte najdulje u životu svakoga pojedinca.

To su pokazali organizovanjem još jedne zanimljive aktivnosti, a riječ je o Prodajnom salonu.

Počelo je idejom Razvojnog tima škole,preko Vijeća učenika i Vijeća roditelja, krunisalo Nastavničko vijeće, a  22. decembra 2016.godine zajedničkim radom realizirali svi i učenici, roditelji i nastavnici škole.

Željeli su učiniti ono na što se stalno pozivaju, a to je  pružanje cjeloživotnog učenja, dakle učenja kako živjeti, činiti druge sretnima, ostvariti se na najbolji način i pokazati umijeća.

„Prodajni salon“ nosio je naziv školskoga projekta kojim su htjeli podići  nivo građanske svijesti  o ponudi i kvalitetu domaćih proizvoda, načinima plasiranja i mogućnosti zarade za vlastite potrebe.

Formirano je šesnaest štandova, mirisala je školska zgrada po vaniliji, pecivima, prostrte su trpeze pune hrane i slastica i oči i stomaci da postanu siti i puni. Bilo je tu i raznih rukotvorina i kreacija, čestitki, uglavnom za svačiji ukus i džep. Vrijedno se radilo.

Od trinaest sati do zatvaranja salona u sedamnaest i trideset, škola je bila prepuna posjetitelja i niko, ali niko nije izašao praznih ruku, jer je to naprosto bilo nemoguće, vidjeti, a ne poželjeti za simboličan iznos kupiti i kušati, a napisano je „Em dobro, em ukusno, naših ruku djelo, a jeftino!“

Naučili su  da sve što se radi sa ljubavlju mora biti uspješno. To je najvažnija životna lekcija. Danas nastavljaju sa uobičajenim radom, ali je on slađi jer su uspostavljene nove  i produbljene postojeće  veze i odnosi koji zrače povjerenjem i prijateljstvom.

Prihod nije uopće skroman, a svaka razredna zajednica imate će priliku odlučiti na koji način i za koje potrebe će planirati utrošak vlastitim trudom zarađenog novca.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*