Vesna Švancer (SBB), potpredsjednica Zastupničkog doma FBiH, uhapšena u Zenici

Vesna Švancer (SBB), potpredsjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, uhapšena je danas u Zenici po nalogu Općinskog suda u Zenici.

Ovo informaciju je za Faktor potvrdio Naiče Arnaut, stručni savjetnik za odnose sa javnošću Općinskog suda.

– Općinski sud u Zenici donio je odluku o određivanju mjere pritvora za Vesnu Švancer u trajanju od 30 dana, kako bi se osiguralo njeno prisustvo suđenju. Prema informacijama kojima raspolažem, ona je u toku dana lišena slobode u skladu sa ovom odlukom suda – izjavio je Arnaut za Faktor.

Prema do sada dostupnim podacima Tužilaštvo ZDK protiv Švancer vodi istragu zbog slučaja prevare. Ona se sumnjiči da je u maju 2013. godine lažno obećala osobi inicijala D. V. da će u njeno ime prodati stan koji se nalazi u njenom vlasništvu za iznos 19.800 eura, odnosno blizu 40.000 KM, te da će dobijeni novac predati osobi D. V. Prema medijskim napisima, protiv Vesne Švancer se u Općinskom sudu u Zenici vodi postupak po optužnici koja je tereti za prevaru.

Međutim, Švancer je ovaj novac navodno zadržala za sebe, zbog čega je Tužilaštvo ZDK pokrenulo istragu i protiv Vesne Švancer se u Općinskom sudu u Zenici vodi postupak po optužnici koja je tereti za prevaru..

Branitelj Vesne Švancer, advokat Vlado Adamović, Feni je izjavio da je njegova branjenica slobode lišena, “jer se nije odazvala na poziv Suda 16. decembra za kada je bilo zakazano ročište u Općinskom sudu u Zenici, iako je priložila ljekarsko uvjerenje kojim je opravdala izostanak”.

– Vesna Švancer je ljekarskim nalazom opravdala svoj nedolazak. Zakon ‘kaže’ da se pritvor može odrediti kada okrivljeni ne opravda svoj nedolazak – pojašnjava Adamović.

Istovremeno, ocijenio je iznenađujućim da sutkinja u ovom predmetu nije prihvatila njeno opravdanje/ljekarski nalaz, precizirajući da je, ukoliko je bila nezadovoljna, mogla angažirati vještaka.

Advokat Adamović, nadalje, navodi da je u vezi s tim uložio žalbu u kojoj je naznačio da je takva odluka po ocjeni odbrane potpuno nezakonita.

Švancer trenutno obavlja funkciju zamjenice predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Rođena je u Zenici 1971. godine i trenutno je apsolventica na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku.

(Faktor.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*