Sindikat traži obustavu nastave u Kantonu Sarajevo

Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja u KS uputio je zahtjev Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS zahtjev za donošenje odluke o obustavi nastave zbog visokog stepena zagađenosti zraka koja traje duži vremenski period.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo Saudin Sivro u razgovoru za N1, navodi da je cilj zaštita života i zdravlja učenika.

“Smatramo da je najbolje da učenici ostanu kućama jer roditelji imaju problema da ih dovedu u školu, pogotovo kada su u pitanju mala djeca. Ukoliko se stanje ne popravi do utorka, mi smatramo da ministarstvo treba donijeti odluku o obustavi nastavi. Nije ovo prvi put da tražimo ovakvu mjeru”, kazao je Sivro za našu televiijzu.

Slična inicijativa desila se i prošle godine u ovo doba kada su djeca pauzirala jedan dan zbog zagađenosti, nakon čega su ponovo krenuli u školu.

“Stanje je katastrofalno. Imamo dosta djece koje imaju zdravstvenih poteškoća sa disajnim putevima, sa bronhitsom, astmom… Zbog toga jedan broj djece često izostaje sa nastave. Ovo stanje je zaista zabrinjavajuće. Sinoć nam se javio i premijer KS i rekao da će pratiti situaciju ova dva i, ukoliko ste stanje ne popravi, doći će do obustave nastave. Zdravlje djece i sigurnost je puno važnija od ova tri, četiri dana škole”, kazao je Sivro.

Kako je navedeno u saopšenju iz Sindikata, djeca će biti zahvalna, kao i njihovi roditelji, učitelji i oni koji znaju da je zdravlje i sigurnost djece imperativ našeg društva.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*