Međunarodna donatorska konferencija za BiH i Srbiju

Evropska komisija (EC) bit će domaćin donatorske konferencije koja će se održati sutra u Briselu kako bi se mobilizirala dalja podrška Srbiji i Bosni i Hercegovini nakon nedavnih poplava.

Cilj konferencije jeste dobiti obećanja donatora za oporavak Srbije i BiH. Konferencija će dati svoj doprinos i unapređenju saradnje u slučaju poplava i prirodnih nepogoda u regionu, kao i operativne saradnje. Suorganizatori konferencije su Francuska i Slovenija.

Tri kratka filma o poplavama u BiH i Srbiji kao i o međunarodnom odgovoru bit će prikazani učesnicima prije pozdravnih govora evropskog komesara za Proširenje Štefana Fulea, premijerke Slovenije Alenke Bratušek i ministra vanjskih poslova Francuske Laurent Fabiusa.

Glavni govornici bit će predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić prije predstavljanja konkretnih potreba Srbije i BiH i sesije na kojoj će donatori odrediti pomoć.

Planirano je da evropska komesarka za Međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i krizne situacije Kristalina Georgieva zatvori konferenciju. Na konferenciju su pozvane zemlje međunarodni donatori, međunarodne finansijske institucije i najrelevantnije organizacije civilnog društva, saopćili su iz Delegacije EU u BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*