Bh. državljani u 2016. najčešće su se krili u Njemačkoj i Srbiji

Putem Sektora za međunarodnu operativnu policijsku saradnju koji djeluje u sklopu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPTBiH) u 2016. godini razmijenjene su ukupno 121.674 informacije, od čega se na razmjenu informacija putem zaštićenog kanala Interpola odnosi 89.367 informacija, s Europolom 494 (nedavno potpisan Operativni sporazum s ovom policijskom organizacijom), a 228 ulaznih informacija se odnosi na zemlje članice Selec-a.
Istovremeno, putem NCB-a Interpol Sarajevo tokom ove godine raspisano je ukupno 237 međunarodnih potraga, 38 ‘plavih potraga’ radi prikupljanja informacija i lociranja osoba, te 27 potraga za nestalim osobama, dok je po potragama raspisanim od nadležnih organa u BiH, slobode lišeno 77 osoba, od čega 75 na području drugih država (u Njemačkoj 25, Srbiji 14, Austriji sedam, Hrvatskoj pet …).

Istaknuto je to danas na pres-konferenciji u Sarajevu na kojoj su o radu spomenutih institucija u godini na izmaku govorili pomoćnik direktora Sektora za međunarodnu operativnu policijsku saradnju DKPTBiH Samir Kavazović, i šef Odsjeka NCB Interpola Sarajevo Branislav Pavlović.

Prema prezentiranim pokazateljima, na bh. agencije za provedbu zakona koje su uvezane sa sitemom/kanalima Interpola odnosi se 11.843 informacije, a kada se radi o izlaznim informacijama nadležnih agencija iz BiH putem DKPT-a BiH ukupno su poslane 19.742 informacije, od čega prema Interpolu 7.078 informacije, Prema Europolu 243 i 105 prema Selec-u.

U 2016. godini otvoreno 8.545 predmeta u sklopu međunarodne operativne polcijske saradnje, a u istom periodu uspješno je realizirano devet operativnih akcija u organizaciji triju spomenutih policijskih organizacija, a jedna od najpoznatijih je akcija kodnog naziva „Balkan Trigger“ na sprječavanju i rješavanju krivičnih djela u vezi s ilegalnom trgovinom vatrenim oružjem i eksplozivnim sredstvima te sprečavanju krivičnih djela u oblasti organiziranog kriminala.

Prema riječima Kavazovića, ove akcije su se, osim na organizirani kriminal i krijumčarenje oružja, odnosile na prozvodnju, trgovinu i stavljanje u promet medicinskih proizvoda putem Interneta, kao i na terorizam.

U sklopu Sektora za međunarodnu operativnu saradnju DKPT-a, odnosno u organizaciji Interpola, Europola i Selec-a realizirano je više projekata, među kojima su i različite baze podataka/evidencije, a jedna se odnosi na čak 190.000 osoba za kojima se traga i kojima će biti omogućen pristup za bh. nadležne agencije.

U sklopu jednog od projekata sačinjen je Priručnik za identifikaciju vozila, a radi se o regionalnom projektu (Srbija, Crna Gora i BiH), realiziranom uz potporu „IPA 2013” – Italia. Ovaj priručnik olakašava rad ekspertima u policijskim agencijama, angažiranim na rasvetljavanju krivičnih dijela krađe motornih vozila i građevinskih mašina.

Kavazović navodi da je predviđeno dalje ‘širenje’ zaštićenog sistema I-24, kanala Interpola na niže organe za provođenje zakona u BiH, te, među ostalim, i upućivanje policijskog oficira za vezu u sjedište Europola.

Kada se radi o zemljama okruženja i regionalnoj saradnji, Kavazović ističe da je ta saradnja na visokom nivou te da ‘ide’ uzlaznom putanjom, „što je benefit za sve zemlje regiona u borbi protiv svih oblika organiziranog kriminala“.

Šef Odsjeka NCB Interpola Sarajevo Branislav Pavlović kazao je da je u 2016. godini po potragama koje su raspisale druge zemlje u BiH slobode lišeno 26 osoba u čemu je bila najuspješnija Granična policija BiH.

U tom kontekstu napominje da nadležni organi BiH, koji imaju pristup Interpolovom ‘alatu- ASF”, a koji služi za pretragu potraživanih osoba, dokumenata i ukradenih vozila, sve više koriste ove pogodnosti, te je u ovoj godini izvršeno više od 17 miliona provjera u sklopu ovog sistema.

Pokazatelji, nadalje, govore da je u 2016. godini realizirano ukupno 88 ekstradicija, od čega 61 iz drugih zemalja u BiH i 27 izručenja iz BiH u druge zemlje, a usto je putem NCB Interola Sarajevo realizirano 12 transfera osuđenih osoba.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*