Inzko: Bravo Zmajevi !

Nisam veliki stručnjak, ali sam aktivno pratio kvalifikacijske utakmice Zmajeva i mogu, kao amater i ljubitelj, samo da kažem bravo Zmajevi – rekao je visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko u čestitki nogometnoj reprezentaciji BiH povodom nastupa na svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Inzko je podsjetio da je ne tako davno Bosna i Hercegovina imala tri lige, te da joj je prijetilo izbacivanje iz FIFA-e jer je imala tri predsjednika Nogometnog saveza.

– Sada je završila kao dvadeseta na svijetu. Fenomenalno! Prvi i ogromni uspjeh. Naravno, uspjeh je bila i sama činjenica da je BiH otišla u Brazil. Samo da podsjetim da sjajna Švedska sa Zlatanom Ibrahimovićem nije otišla, kao ni moja rodna Austrija. Drugi uspjeh je reklama koju je reprezentacija napravila u pozitivnom smislu za BiH. Nije to bilo u prvom planu, ali je postiglo planetarni efekt – stoji u Inzkovoj čestitki.

Inzko ističe da niko više neće pitati ko je to i gdje je ta Bosna i Hercegovina u nogometnom svijetu, kao i da je dvadeseto mjesto izuzetan uspjeh, pogotovo ako pogledamo koje ekipe su iza BiH.

– To su svjetske ekipe poput Španije, Italije ili Engleske, koje su igrale sjajan nogomet, ali nisu ispred Bosne i Hercegovine. Da je BiH imala još malo sreće ili nafake, sigurno bi ušla u drugi krug. Da nije ukraden Džekin gol protiv Nigerije, Zmajevi bi igrali u drugom krugu. Moja supruga je poslije ovog nepriznatog gola plakala cijelu utakmicu. Ne toliko zbog poraza, nego zbog učinjene nepravde. Na kraju krajeva, Bosna i Hercegovina je igrala i sjajnu utakmicu protiv Argentine. Dala je jedan gol Argentini, onoliko golova koliko i Njemačka. A nije sramota izgubiti protiv viceprvaka svijeta i protiv ekipe koja ima Messija – saopćio je visoki predstavnik za BiH.

Ponovio je riječi selektora Safeta Sušića: ”Napravili smo nešto, što niko prije nije!” i podsjetio da je neko drugi otprilike rekao da su ti ”sjajni momci bili jedina sreća u proteklih nekoliko godina, jedina svijetla tačka, bosanskohercegovački ponos”.

Naglasio je da, izmađu ostalog, na ponosu građana i iskustvu stečenom igranjem na najvišem svjetskom nivou treba graditi budućnost.

– Vremena nemamo mnogo, jer će uskoro početi pripreme za kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Za moju porodicu je u Brazilu bilo i dosta tuge. Moja supruga je Argentinka, pa je i ona željela uspjeh za svoju zemlju. Međutim i ekipa Argentine može biti ponosna na drugo mjesto. Imam osjećaj da je sve više građana navijalo za Bosnu i Hercegovinu, a također i za susjednu Hrvatsku. Mnogima je bilo žao što odlična hrvatska ekipa nije prošla u drugi krug. Istovremeno je cijeli region navijao i za Novaka Đokovića, koji je otvorio svoje srce i širokogrudno pomagao žrtvama poplava, kao i mnogi drugi – istaknuto je u čestitki.

Inzko smatra da je taj aspekt, da narodi u regiji navijaju jedni za druge, bilo da je to eurosong, tenis ili nogomet, nešto novo, veoma značajno i pozitivno.

– Nogometna ekipa Bosne i Hercegovine je dvadeseta na svijetu. Reprezentacija u sjedećoj odbojci je prvak svijeta. Naravno, ima i drugih dostignuća kada su građani Bosne i Hercegovine u svjetskom vrhu, kao i primjera nekih vrhunskih izvoznih firmi iz BiH. Sve to znači da možemo. Zato, budimo ponosni – zaključio je Inzko.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*