Protiv Dragana Vikića i drugih podignuta optužnica zbog zločina nad vojnicima JNA

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je podiglo optužnicu protiv Dragana Vikića, Jusufa Pušine i drugih zbog zločina nad vojnicima JNA.

Optužnica se odnosi na zarobljavanje, ubistvo i skrivanje tijela osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti u aprilu 1992. godine.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Dragana Vikića (1955.), Jusufa Pušine (1949). godine, Nermina Uzunovića zvanog “Šok (1957.), Mladena Čovčića zvanog “Rogatica” (1970.).

Optuženi se terete da su u svojstvu zapovjednika i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), policijskih snaga i rezervnog sastava policije u Sarajevu, u aprilu 1992. godine, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika, te da su znali i bili informirani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru, na području sarajevskog naselja Dobrinja i njihovom stavljanju pod kontrolu i nadzor policijskih i sigurnosnih struktura, koji su nakon toga izvedeni na lokalitet Velikog parka, u blizini Doma policije u središtu Sarajeva, gdje su ubijeni rafalnim pucanjem iz vatrenog oružja, u čemu su učestvovali optuženi Uzunović i Čovčić i druge osobe.

Nakon ubistva, njihova su tijela sklonjena i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza.

Djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih su pronađeni, a za ostalima se još uvijek traga.

Optuženi se terete da su, kao pripadnici policijskih i sigurnosnih struktura, koji su se nalazili na svojim položajima ili u blizini mjesta zločina, bili informirani o zločinu ili osobno svjedočili počinjenju zločina, nakon čega su propustili uhapsiti, procesuirati i sankcionirati počinitelje i spriječiti uklanjanje dokaza i skrivanje tijela.

Tužilaštvo BiH u ovom predmetu provelo je dugotrajnu, detaljnu i temeljitu istragu u kojoj je saslušano više desetina svjedoka i prikupljena velika količina dokaznog materijala, a navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem više od 80 svjedoka i prilaganjem blizu 400 dokaznih materijala.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*