Stupio na snagu prekid vatre u Siriji?!

Sirijska vlada i pobunjeničke grupe su nakon mirovnih pregovora dogovorile prekid vatre, koji je trebalo da stupi na snagu u ponoć. Rusija i Turska, koje podržavaju sukobljene strane u ovom konfliktu, imaju ulogu garanta primirja.

Turska je saopćila da će sve borbe, uključujući zračne napade, biti obustavljene, ali poteškoću bi moglo da predstavlja činjenica da su neke grupe su isključene iz dogovora.

Sirijska vojska je navela u izjavi da su grupe “Islamska država” (ISIL) i Jabhat Fateh al-Sham (bivši Nusra Front) “i grupe povezane sa njima” isključene iz dogovora.

Nema primirja na frontu prema “Islamskoj državi”

Pobunjenički izvor kojeg citira agencija Reuters, tvrdi da jedino područja pod kontrolom ISIL-a nisu pokrivena primirjem.

Prekid vatre navodno ipak pokriva područje istočne Ghoute u blizini Damaska, koja je dosad bila sporna tačka u pregovorima.

Putin je u Moskvi objavio da su potpisana tri dokumenta, dogovor između sirijske vlade i naoružane opozicije o prekidu vatre, dogovor o mjerama nadzora nad prekidom vatre, te dogovor o početku mirovnih pregovora.

On je ovaj sporazum nazvao “krhkim” ali je pohvalio dogovore kao rezultat rada ruskih ministarstava odbrane i vanjskih poslova s partnerima Rusije u regiji.

Dodao je da se slaže s prijedlogom ministarstva odbrane da bude umanjeno rusko vojno prisustvo u Siriji, ali je jasno naglasio da će se Moskva “nastaviti boriti protiv međunarodnog terorizma i podržavati sirijsku vladu”.

Vašington pozdravlja napore Moskve i Ankare

Prekid vatre u Siriji koji su dogovorile Rusija i Turska predstavlja pozitivan razvoj događaja i SAD se nadaju da će sporazum biti u potpunosti realiziran, rekao je portparol Stejt dipartmenta Mark Toner.

“SAD će pozdraviti bilo kakav napor za zaustavljanje nasilje, kako bi bilio sačuvani ljudski životi i stvoreni uvjeti za plodonosne političke pregovore”, rekao je Toner i dodao da se nada da će sporazum biti realiziran i da će ga poštivati sve strane u sukobu.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*