Stupio na snagu prekid vatre u Siriji

Sirijska vlada i pobunjeničke grupe su nakon mirovnih pregovora dogovorile prekid vatre, koji je stupio na snagu u ponoć. Rusija i Turska, koje podržavaju sukobljene strane u ovom konfliktu, imaju ulogu garanta primirja.

“Sat vremena prije primjene primirja zabilježeno je zatišje”, saopćeno je iz sirijske opozicione Opservatorije za ljudska prava: Javljeno je da je primjećena samo sporadična pucnjava.

Izvori bliski pobunjenicima saopćili su da su dva sata poslije prekida vatre registrirani sporadični sukobi i pucnjava između Idliba i Hame.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan izjavio je kasno sinoć da će Turska nastaviti vojnu ofanzivu čišćenja graničnog područje u sjevernoj Siriji od ekstremista Islamske države, rekavši da se sporazum o prekidu vatre ne odnosi na terorističke organizacije.

Ukoliko prekid vatre bude poštovan, mirovni pregovori bi trebalo da budu organizirani u Astani, u Kazahstanu.

U ratu u Siriji koji je počeo u martu 2011. godine stradalo je više od 310.000 ljudi.

Nema primirja na frontu prema “Islamskoj državi”

Pobunjenički izvor kojeg citira agencija Reuters, tvrdi da jedino područja pod kontrolom ISIL-a nisu pokrivena primirjem.

Prekid vatre navodno ipak pokriva područje istočne Ghoute u blizini Damaska, koja je dosad bila sporna tačka u pregovorima.

Putin je u Moskvi objavio da su potpisana tri dokumenta, dogovor između sirijske vlade i naoružane opozicije o prekidu vatre, dogovor o mjerama nadzora nad prekidom vatre, te dogovor o početku mirovnih pregovora.

On je ovaj sporazum nazvao “krhkim” ali je pohvalio dogovore kao rezultat rada ruskih ministarstava odbrane i vanjskih poslova s partnerima Rusije u regiji.

Dodao je da se slaže s prijedlogom ministarstva odbrane da bude umanjeno rusko vojno prisustvo u Siriji, ali je jasno naglasio da će se Moskva “nastaviti boriti protiv međunarodnog terorizma i podržavati sirijsku vladu”.

Vašington pozdravlja napore Moskve i Ankare

Prekid vatre u Siriji koji su dogovorile Rusija i Turska predstavlja pozitivan razvoj događaja i SAD se nadaju da će sporazum biti u potpunosti realiziran, rekao je portparol Stejt dipartmenta Mark Toner.

“SAD će pozdraviti bilo kakav napor za zaustavljanje nasilje, kako bi bilio sačuvani ljudski životi i stvoreni uvjeti za plodonosne političke pregovore”, rekao je Toner i dodao da se nada da će sporazum biti realiziran i da će ga poštivati sve strane u sukobu.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*