Moskva odbacuje optužbe o miješanju u izbore u SAD

Moskva je kasno sinoć optužila Vašington da želi “trajno da uništi” odnose s Moskvom, odbacujući optužbe o miješanju u američke predsjedničke izbore uz obećanje da će odgovoriti na nove sankcije SAD-a Rusiji.

“Kategorički odbacujemo optužbe koje su neosnovane”, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov i dodao da SAD žele trajno da uništi odnose s Rusijom i da ugrozi planove vanjske politike novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trampa.

Peskov je rekao da će Rusija na “odgovarajući način” reagirati na nove sankcije na principu reciprociteta.

Odlazeći američki predsjednik Barak Obama je u četvrtak potpisao dekret o uvođenju novih sankcija Rusiji zbog miješanja u američke predsjedničke izbore i naredio protjerivanje 35 ruskih diplomata iz ruske ambasade u Vašingtonu i konzulata u San Francisku, dajući im rok od 72 sata da sa porodicama napuste SAD.

Američke obavještajne službe utvrdile su ranije da je cilj Rusije bio da pomogne republikanskom kandidatu Donaldu Trampu da pobijedi na predsjedničkim izborima 8. novembra, što je Tramp odbacio, nazvavši te tvrdnje “smiješnim”.

Tramp je poslije Obaminog saopćenja ocijenio da je vrijeme za “važnije stvari” i da će se naredne nedjelje sastati sa zvaničnicima obavještajnih agencija kako bi dobio detaljnije informacije.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*