RS: Saopćeni rezultati popisa

U Banjoj Luci su danas saopćeni rezultati popisa stanovništva za Republiku Srpsku, koji se razlikuju od podataka Agencije za statistiku BiH. Rezultati saopćeni danas nisu relevantni, nisu međunarodno verificirani i ne mogu poslužiti za bilo šta.

U danas saopćenim rezultatima vidljivo je da je, u odnosu na verificirane podatke, povećan broj srpskog stanovništva u ukupnom broju stanovnika RS, te smanjen udio Bošnjaka. I ukupan broj stanovnika u entitetu je manji je u odnosu na zvanično priznate rezultate popisa.

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine objavila je u oktobru konačne rezultate popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini provedenog 2013. godine i ti podaci su priznati na međunarodnom planu.

Međutim, vlast RS-a je odbila da prizna i objavi rezultate popisa stanovništva u BiH, jer, kako tvrde, nisu vjerodostojni i upotrebljivi.

Odlukom Narodne skupštine RS-a nije prihvaćena, u Agenciji za statistiku BiH usvojena metodologiju za obradu podataka popisa, zbog neslaganja o načinu tretiranja rezidentnih stanovnika.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*