Advokat dvojice pripadnika MUP-a Srbije traži skidanje oznake tajnosti sa slučaja Potočari

Pravni zastupnik dvojice policajaca koji su pritvoreni zbog sumnje da su odali službenu tajnu o njihovim aktivnostima tokom posjete premijera Aleksandra Vučića Potočarima u julu 2015, advokat Vladimir Todorić podnio je danas zahtjev za izuzeće tužiteljke iz slučaja i zatražio skidanje oznake povjerljivosti sa tog predmeta.

Kako je prenijela televizija N1, Todorić je skidanje oznake povjerljivosti sa predmeta tražio “jer je tužiteljka odluku o tajnosti donijela prije nego što je bilo ko dao iskaz”.

On je rekao da je podnio zahtjev za izuzeće zamjenice javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva Radmile Jovanović, jer kako je dodao, tužilac mora da nude nezavisan, a ona je imala upaljač sa oznakom Srpske napredne stranke i prigodnom porukom.

“Tužilac ne smije biti član nijedne političke partije, niti da ima stranački propagandni materijal na radnom mjestu, poput upaljača”, ističe Todorić.

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu odredio je 2. januara pritvor do 30 dana dvojici bivših i sadašnjih pripadnika MUP-a Srbije koji su prethodno saslušani zbog sumnje da su odali službenu tajnu koja se tiče njihovih aktivnosti u Potočarima.
Pritvor im je određen zbog opasnosti da u nastavku procesa mogu uticati na svjedoke.

Sindikat policije “Sloga” saopštio je prethodno da je u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu završeno saslušanje Trbovića i Dumanovića, nakon čega je predmet proglašen tajnim, što znači da ono o čemu se govorilo prilikom saslušanja ne može biti objavljeno.

Dumanović i Trbović su u izjavama za Al džaziru 11. oktobra naveli da su kao policajci, po usmenom naređenju starješina, bez legitimacija i naoružanja upućeni na tajni zadatak u Potočare, 11. jula 2015, prilikom posjete Vučića komemoraciji srebreničkim žrtvama.

Domaći mediji navode da su pritvoreni policajci radili u Odjeljenju za opservacije i dokumentovanje Uprave kriminalističke policije, a da je Trboviću u međuvremenu prekinut radni odnos dok je Dumanović sada policajac u Pančevu.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*