Sve spremno za donatorsku konferenciju

U Briselu će sutra, 16. jula, biti održana donatorska konferencija za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, državama koje su pogođene katastrofalnim poplavama i klizištima u maju, a tim povodom ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija jasno je danas kazao da će sredstva za prvu fazu obnove uništenih domova i privrednih subjekata biti osigurana na toj donatorskoj konferenciji.

Danas je novinarima u Sarajevu kazao da predstavnici BiH sutra odlaze spremni na konferenciju koju organizira Evropska komisija u koorganizaciji s Francuskom i Slovenijom, a učešće su do danas najavile sve zemlje članice Evropske unije (28) kao i 29 zemalja koje nisu članice Evropske unije.

Učešće na konferenciji, kaže Lagumdžija, najavilo je šest međunarodnih finansijskih institucija, 16 različitih međunarodnih organizacija (UN, UNDP, Svjetska zdravstvena organizacija, Organizacija islamskih zemalja, OSCE…), a na konferenciju su pozvani predstavnici 31 nevladine organizacije koje se bave obnovom i razvojem dok je učešće najavilo i 12 predstavnika privatnog sektora iz različitih dijelova svijeta.

– BiH će sutra prezentirati kompletan program potreba za obnovu. Štete su procijenjene na oko četiri milijarde KM. Uništeno je 16 posto bruto društvenog proizvoda (četiri godišnja budžeta BiH), a sredstva koja očekujemo sutra trebala bi pomoći u prvoj fazi obnove, odnosno obnovi u oblasti stanovanja i revitalizaciji radnih mjesta – pojasnio je Lagumdžija.
Ističe da su potrebe u oblasti stanovanja u BiH narasle na 880 miliona KM, a kratkoročno za obnovu bit će potrebno oko 350 miliona KM.

Ta sredstva trebala bi osigurana do Nove godine i porodice koje su izgubile svoje domove dobiju „krov nad glavom“ te revitalizirati uništena radna mjesta.

Lagumdžija je naglasio da je u narednih šest mjeseci potrebno pokazati da BiH ima kapaciteta da do Nove godine implementira ova sredstva, a način i transparentno trošenje donatorskih sredstava bit će ključan za BiH i javnosti treba biti dostupna informacija o svakom utrošenom feningu.

Zbog toga smatra da je potrebno oformiti monitoring tim u kojem će biti predstavnici nevladinog sektora, civilnog društva, akademske zajednice, donatora, međunarodne zajednice i vlasti; jer će transparentno trošenje sredstava omogućiti BiH da osigura nastavak donatorskih aktivnosti i to će biti prilika za ekonomske reforme, ali i najbolja referenca za strane investitore.

Naglasio je da su Evropska banka za obnovu i razvoj, Međunarodni monetarni fond, Evropska investicijska banka, Svjetska banka i druge međunarodne finansijske institucije iskazale spremnost za davanje povoljnih kredita s jedan ili dva posto kamate i grejs periodom od 10 godina i 20 godina otplatnim rokom.

Budući da je BiH pretrpjela velike štete u privatnom sektoru bit će potrebno osigurati i značajna sredstava za privatni sektor radi uspostavljanja uništenih radnih mjesta i novih zapošljavanja.

Na pitanje novinara postoje li neke naznake koliko bi se sutra sredstava moglo prikupiti, Lagumdžija kaže da o tome sada ne treba govoriti jer će se sutra u popodnevnim satima svaki od donatora obratiti i kazati koliko će sredstava osigurati za obnovu jer je cilj osigurati sredstva koja će biti na raspolaganju odmah i Lagumdžija je optimist da će sredstva za urgentne potrebe biti sutra osigurana.

Dodao je i da je jasno raspoređeno koliko će sredstava biti osigurano za Republiku Srpsku, koliko za Federaciju BiH i koliko za Brčko Distrikt iznoseći podatak da će u prvoj fazi obnove za RS biti potrebno 160 miliona KM, za Federaciju BiH 190 miliona KM, za Brčko Distrikt osam miliona KM i to samo u oblasti stanovanja.

U BiH za stanove i kuće koje su 50 posto u poplavama uništene bit će potrebo oko 190 miliona KM, a oko 65 miliona KM za potpuno uništene kuće u klizištima.

Sredstva prikupljena na donatorskoj konferenciji bit će stavljena u nadležnost nižim nivoima vlasti u BiH, Lagumdžija naglašava da to više neće biti posao Ministarstva vanjskih poslova, ali je najavio da će i dalje insistirati na formiranju monitoring tima koji će pratiti trošenje sredstva.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*