EU se neće proširiti u narednih pet godina

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je u utorak da se ni jedna nova zemlja neće pridružiti Evropskoj uniji u toku narednih pet godina njegovog mandata iako bi trebalo da se ona otvori balkanskim državama.

– Neće biti novog proširenja u narednih pet godina – potvrdio je Juncker pred evropskim poslanicima prije nego što su glasali o njegovom naimenovanju za predsjednika.

– Uniji je potrebna pauza u procesu proširenja kako bi učvrstila ono što je učinjeno u 28 država članica – dodao je on podsjetivši da joj se 13 država pridružilo u deset godina.

– Za moga predsjedavanja Komisijom, nastavit će se pregovori koji su u toku, posebno sa zemljama zapadnog Balkana koji imaju potrebu za evropskom perspektivom – precizirao je on.

Juncker je pozvao da se “intenziviraju napori za saradnju, udruživanje i partnerstvo” sa zemljama u “istočnom susjedstvu”, kao Ukrajina i Moldavija.

– Ukrajinci su evropski narod i Ukrajina ima svoje mjesto u Evropi – izjavio je on.

Izjasnio se također za “jaču Evropu na međunarodnoj sceni”. Izrazio je želju da budući visoki poredstavnik za vanjske poslove bude “poštovana ličnost s iskustvom”.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*