U Prijedoru 20. jula bit će ukopane 284 žrtve

U Prijedoru 20. jula bit će ukopane 284 prijedorske žrtve. Riječ je o 283 civila bošnjačke nacionalnosti i jednoj žrtvi hrvatske nacionalnosti, kazala je Agenciji Fena glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

Po njenim riječima, identificirane žrtve pronađene su uglavnom u masovnoj grobnici Tomašica na području Prijedora iz koje je 2013. godine ekshumirano 435 žrtava od toga 275 kompletnih tijela.

– Dio masovne grobnice Tomašica bio je izmješten na lokalitet Jakarina Kosa. Iz ove sekundarne masovne grobnice 2001. godine ekshumirani su posmrtni ostaci 373 žrtve. Ove dvije grobnice povezane su na temelju DNK analize, a dijelovi tijela ubijenih civila pronađeni su na obje ove lokacije – kazala je Čengić.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana u Prijedoru 20. jula je dječak Elvis (Munib) Šarčević. Imao je 13 godina kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Tomašica.

Među 284 identificiranih i spremnih za ukop u Prijedoru je dvanaest maloljetnika od 13 do 17 godina.

Najstarija žrtva koja je identificirana je Salih (Mujo) Kadirić. Rođen je 1915. godine, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Tomašica.

– Među identificiranim su i tri žene, a najstarija među njima je Đula (Ibrišim) Duratović, djevajački Kadić, rođena 1924. godine – kazala je Čengić.

Najmlađa među žrtvama ženskoga spola je Zineta (Nedžib) Kahrimanović koja je imala 27 godina.

Čengić navodi da su na području Prijedora do sada pronađene 444 grobnice od toga 96 masovnih grobnica. Najveće masovne grobnice koje su pronađene na području Prijedora su Tomašica iz koje je ekshumirano 435 žrtava, Stari Kevljani iz koje je ekshumirano 456 žrtava, masovne grobnice Jakarina Kosa iz koje su ekshumirane 373 žrtve. Zatim, masovne grobnice pronađene u prirodnim jamama Lisac i Hrastova glavica iz kojih je ekshumirano 175 žrtava uglavnom zatvorenika koncentracionih logora Omarska i Keraterm.

– Do sada je pronađeno i identificirano 2.366 prijedorskih žrtava, a još se traga za oko 800 bošnjačkih i hrvatskih žrtava ubijenih u toku proteklog rata na području Prijedora – kazala je Čengić.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*