Pravoslavci slave Badnji dan

Pravoslavci i Srpska pravoslavna crkva slave danas Badnji dan, pripremajući se za najradosniji kršćanski praznik, rođenje Isusa Krista, Božić.

Službama bdijenja i loženjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se Rođenje Spasitelja, čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za kršćanstvo.

U pravoslavne domove se unosi badnjak, kome je Crkva dala poseban smisao. Tome je prethodio običaj da ujutro najstariji muški ukućanin usiječe hrastovo ili cerovo drvo, badnjak, koji treba odsjeći sa tri udarca tako da padne na istok.

Badnjak predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri donijeli Josifu i Mariji da založe vatru i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus.

Badnjak se pali uoči praznika i gori do Božića kada se objavljuje radost Kristovog rođenja. Dogorijevanje badnjaka je simbol rastanka sa starim vjerovanjima i prihvaćanje nove svjetlosti koja dolazi sa vjerom u Novorođenog Krista.

Badnji dan i Badnje veče, 6. januara slave sve pravoslavne crkve i vjernici koji poštuju Julijanski kalendar – Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

Na dan Božića u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Tuzli biće održana svečana liturgija koju će služiti tuzlanski parosi. Nakon toga će uslijediti ispovijed i pričešće vjernika.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*