Ministarstvo odbrane BiH: Ispitati pod kojim su okolnostima pripadnici OS BiH bez dozvole učestvovali na proslavi u Banjoj Luci

Ministarstvo odbrane BiH nije izdalo naređenje za učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u aktivnostima u Banja Luci 9. januara 2017.godine, saopšteno je danas iz tog ministarstva. Pisanim uputama izdatim 8. januara isključeno je bilo kakvo njihovo učešće na ceremoniji obilježavanja neustavnog Dana RS.

Navodi se da je Ministarstvo odbrane BiH u skladu sa propisima i procedurama, Zajedničkom štabu OS BiH pravovremeno, 6.1.2017. godine, dostavilo smjernice o postupanju pripadnika OS BiH na aktivnostima u Banja Luci 8. i 9. januara 2017. godine.

Prethodno je MO BiH, u vezi sa aktom NATO štaba u Sarajevu, od Predsjedništva BiH tražilo upute u vezi sa zahtjevom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića za odavanje počasti za angažman Počasne jedinice OS BiH 9. januara.

“Kako se Predsjedništvo BiH nije očitovalo o našem dopisu do 8. januara, to je Ministarstvo odbrane BiH istog dana u 12 sati izdalo privremeno naređenje Zajedničkom štabu OS BiH da se obustave sve radnje u vezi angažovanja pripadnika OS BiH za 9. januar u Banjoj Luci”, stoji u saopštenju Ministarstva odbrane.

Takođe, navodi se da je istog dana u 18 sati Ministarstvo odbrane BiH izdalo Zajedničkom štabu OS BiH pismene upute u kojima se isključuje bilo kakvo učešće pripadnika OS BiH u aktivnostima 9. januara, kako je to navedeno i u pismu NATO štaba u Sarajevu.

Pod kojim okolnostima i kako je došlo do učešća i postrojavanja pripadnika OS BiH danas 9.januara, Ministarstvo odbrane BiH će ustanoviti kroz lanac komandovanja i ostale funkcionalne nadležnosti i o istom izvijestiti Predsjedništvo BiH, stoji u saopštenju.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*