Sud BiH: Potvrđena prvostepena presuda u predmetu Mensur Memić i drugi za ratni zločin

Vijeće Odjela I za ratne zločine Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine otpremilo je 29. decembra 2016. godine drugostepenu presudu od 7. novembra kojom su žalbe branilaca optuženih Mensura Memića, Nedžada Hodžića i Nihada Bojadžića odbijene kao neosnovane, te je prvostepena presuda Suda BiH od 1. septembra 2015. godine u osuđujućem dijelu potvrđena.

U preostalom, nepobijanom dijelu, prvostepena presuda je ostala neizmjenjena.

Presudom Suda BiH optuženi Memić i Hodžić oglašeni su krivim za krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, a optuženi Bojadžić oglašen je krivim za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

S tim u vezi Sud je optuženog Memića osudio na kaznu zatvora u trajanju od deset godina, Hodžića na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina, a optuženom Bojadžiću utvrdio za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva kaznu zatvora u trajanju od 12, a za krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika kaznu zatvora u trajanju od deset godina, te ga je osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 15 godina.

Istom presudom, optuženi Dževad Salčin, Senad Hakalović i Nedžad Hodžić oslobođeni su od optužbe da su radnjama opisanim u izreci oslobađajućeg dijela pobijane presude počinili i to: Salčin krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, Hakalović krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika te Hodžić krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Rješenjem Suda BiH od 17. marta 2016. godine, pobijana presuda je postala pravosnažna u oslobađajućem dijelu u odnosu na Hakalovića i Salčina sa 8. februarom 2016. godine, s obzirom da Tužilaštvo nije izjavilo žalbu protiv prvostepene presude.

Protiv te presude u osuđujućem dijelu žalbe su blagovremeno izjavili branioci optuženih Mensura Memića, Nedžada Hodžića i Nihada Bojadžića.

Vijeće Apelacionog odjeljenja je 7. novembra 2016. godine održalo sjednicu na kojoj su branioci optuženih ukratko izložili razloge žalbi, ističući da u cijelosti ostaju kod svih žalbenih razloga i prijedloga.

Tužilac je također na sjednici vijeća ukratko izložio odgovore na žalbe, ističući da ostaju kod svih pismeno iznesenih razloga i prijedloga, dodajući u usmenom izlaganju da se i žalba branioca optuženog Mensura Memića odbije kao neosnovana, nakon čega su se i odbrane svih optuženih ukratko osvrnuli na iznesene navode tužioca.

Vijeće Apelacionog odjeljenja je ispitalo pobijanu presudu u okviru žalbenih prigovora, te je donijelo odluku, saopćeno je Suda BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*