OHR: Mirovni sporazum mora se poštovati u cijelosti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić postrojio je danas Treći pješadijski puk Oružanih snaga BiH u Banjaluci.

Tim povodom kao i zbog kompletne ceremonije obilježavanja Dana Republike Srpske kojeg je, podsjećamo, Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, zatražili smo komentar Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR).

Kako je za N1 kazao Mario Brkić, glasnogovornik OHR-a, Ustav BiH mora se poštovati.

“Ustavni sud Bosne i Hercegovine je razmatrao usklađenost 9. januara kao Dana Republike Srpske sa Ustavom BiH. Također je poništio rezultate referenduma o Danu Republike Srpske, s obrazloženjem da je proveden na osnovu odluka za koje je Sud ustanovio da nisu u skladu sa Ustavom BiH, te da su protivne nalogu koji je Sud naložio u svojoj privremenoj mjeri. Ustav Bosne i Hercegovine, uključujući i odluke Ustavnog suda BiH, mora se poštovati. Mirovni sporazum se mora poštovati u cijelosti, a ne kao – a la carte”, naveo je Brkić.

Podsjećamo, u sklopu obilježavanja Dana Republike Srpske, danas je predat raport Ivaniću, nakon čega se on uputio ka Banskom dvoru.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*