Lideri Kipra pregovaraju o ujedinjenju

Kiparski lideri počeli su danas u Ženevi trodnevne pregovore o ponovnom ujedinjenju ostrva, uz posredovanje Ujedinjenih nacija.

Predsjednik Kipra Nikos Anastasijades i lider kiparskih Turaka Mustafa Akindži došli su jutros u Palatu nacija, u Ženevi, gdje su ih dočekali savjetnik generalnog sekretara UN-a za Kipar Espen Bart Ejde i šefica mirovne misije UN-a na Kipru Elizabet Spehar, javio je AFP.

U četvrtak bi trebala biti organizovana konferencija o Kipru kojoj bi prisustvovale zemlje koje garantuju mir na ostrvu – Grčka, Turska i Velika Britanija.

Budući mirovni sporazum predviđa stvaranje federalne države sa dva entiteta, a Anastasijades i Akindži bi trebalo da 11. januara predstave mapu sa teritorijalnom organizacijom.

Dio teritorije pod kontrolom kiparskih Turaka bi ponovo bio pripojen dijelu pod kontrolom kiparskih Grka.

Anastasijades bi trebao predložiti da entitet kiparskih Turaka obuhvata 28,2 posto teritorije, dok Akindži traži 29,2 posto. Kiparski Turci kontrolišu 36 posto teritorije ostrva

Poslije turske okupacije sjevernog dijela ostrva 1974. godine, Kipar je podijeljen na Tursku Republiku Sjeverni Kipar i Kiparsku Republiku. Mirovni pregovori o ujedinjenju Kipra su ponovo pokrenuti uz posredovanje Ujedinjenih nacija u maju 2015. godine.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*