U Sarajevu danas konferencija o vakcinama

Udruženje roditelja teško bolesne djece u Bosni i Hercegovini organizirat će danas u Sarajevu konferenciju o vakcinama na kojoj će učestvovati predstavnici kantonalnih, federalnih i državnih pravosudnih institucija. Na sastanak su pozvani i akteri loših toksikoloških praksi kako bi se, kako je rečeno, čula i druga strana.

Bosna i Hercegovina postaje prva zemlja u regionu, koja će uspostaviti standardizaciju istražnih radnji u krivičnim postupcima oštećenja zdravlja djece nakon vakcinacije, navode iz Udruženja.

Standardizacija će se, kako ističu, uraditi za sve četiri vakcine koje bebe primaju u prvoj godini života – Hepatitis b, DTPr polio, HIB i MMR.

Standardizacija bi se izvršila uz pomoć izmjene i dopune člana 121 Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, koji reguliše toksikološka ispitivanja. U ovom članu bi se taksativno navele relevantne mikrobiološke i toksikološke laboratorijske pretrage, kako bi se postupajući tužioci obavezali da ih čine, saopćeno je iz Udruženja roditelja teško oboljele djece.

Tim zakonom propisanim postupkom bi se, dodaju roditelji, eliminiralo “obmanjivanje javnosti komentarima ‘nije od vakcine'”, ako ne budu potkrijepljeni validnim laboratorijskim analizama. Zbog toga će, primjera radi, posebno biti fokusirana laboratorijska pretraga genotipizacija, izoliranje iz krvi i moždanog likvora onih sojeva virusa i bakterija koji koji se koriste u vakcinama.

Iz Udruženja roditelja teško bolesne djece tvrde da se u Bosni i Hercegovini godinama sprečavalo dokazivanje uzročno-posljedične veze između neuroloških oboljenja djece nakon vakcinacije jer su ljekari “krili koje pretrage su relevantne za ovakvu medicinsku ocjenu i koje pretrage bi uopšte trebalo uraditi”.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*