Postupak protiv Gorana Salihovića počinje 27. januara

Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) nakon što su obje strane iznijele plan izvođenja dokaza, početak disciplinskog postupka protiv suspendiranog glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Gorana Salihovića zakazala je za 27. januar.

Neki od svjedoka koji će iskaz dati u korist disciplinskog tužitelja su: Dubravko Čampara, Božo Mihalović i Mirza Hukeljić.

Sa druge strane, u korist Salihovića iskaz bi trebali dati Milorad Dodik, Nikola Špirić, Dragan Mektić, kao i Mato Đaković.

Kada budu izvođeni dokazi za tri tačke tužbe protiv Salihovića, javnost će biti isključena, dok će ročište biti otvoreno za dvije tačke koje mu se stavljaju na teret.

Ured disciplinskog tužitelja tereti Salihovića da je propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužitelja osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene, miješao se u postupanje sudije ili tužitelja.

Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a, te svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Državnog tužiteljstva.

Salihović je navode disciplinskog tužitelja odbacio kao netačne.

Uporedo s disciplinskim postupkom, Tužiteljstvo BiH vodi krivičnu istragu protiv Salihovića.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*