Sud BiH: Danas nastavak suđenja Sakibu Mahmuljinu

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje komandantu Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Optužnica tereti Mahmuljina da, dok je trajala vojna akcija na širem području Zavidovića i Vozuće u toku 1995. godine, kao komandant Trećeg korpusa, nije ništa preduzeo da spriječi zločin pripadnika odreda El Mudžahid nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima.

Svjedok Tužiteljstva BiH Safet Sivro rekao je na prethodnom ročištu da je imao informaciju da je nakon napada na Vozuću u septembru 1995. godine ubijeno oko 60, a zarobljeno 57 “četnika”, što je upisao u ratni dnevnik koji je vodio.

On je naveo da je tačno da je u taj dnevnik zapisao i informaciju da je 12. septembra 1995. godine “oslobođeno 10 kilometara”, kao i da je ubijeno 60, a zarobljeno 57 “četnika” i jedan tenk.

“Ne znam od koga je informacija, ali ja sam je unio. Šta je dalje bilo sa zarobljenicima, ne znam”, rekao je svjedok i dodao da je o svim bitnim informacijama obavještavan komandant korpusa.

Nije jasno kako će tužiteljstvo povezati pomenuti dnevnik biti povezan sa zločinima
koje, navodno, nije spriječio komandant Sakib Mahmuljin, ali odgovor na ovo pitanje će možda odgovor dati današnje ročište.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*