Počinje Svjetsko prvenstvo u rukometu: Domaćin Francuska brani titulu, 5 favorita za medalje

Svjetsko rukometno prvenstvo, 25. po redu, počinje danas u Francuskoj i trajat će do 29. januara, a naslov prvaka branit će domaća reprezentacija koja će odigrati prvi meč turnira protiv Brazila od 20:45 sati.

U krugu favorita za medalje je pet reprezentacija: Francuska, Danska, Španija, Njemačka i Hrvatska.

Francuze će s klupe prvi put predvoditi vjerovatno najbolji odbrambeni igrač svih vremena Didier Dinart koji je naslijedio Claudea Onestu. Ekipu će predvoditi Nikola Karabatić, a na golu će biti 40-godišnji Thierry Omeyer.

Danci su aktuelni olimpijski pobjednici iz Rio de Janeira prošle godine i nadaju se novom zlatu na krilima nevjerovatnog Mikkela Hansena, a Španija dolazi također u veoma jakom sastavu koji predvode Raul Entrerrios, Valero Rivera, Victor Tomas, Julen Aguinagalde i Aleks Dujšebaev.

Aktuelni evropski prvaci Nijemci se uzdaju u to da će Andreas Wolff ponoviti maestralne partije s prvenstva Starog kontinenta, dok Hrvatska dolazi znatno oslabljena bez Ivana Ćupića, Marka Kopljara, Igora Karačića, Ivana Sliškovića i Igora Vorija, a sve konce igre prepustit će Domagoju Duvnjaku.

Naša reprezentacija se nije uspjela plasirati na Svjetsko prvenstvo nakon što je u dva meča baraža prošle godine poražena od Švedske.

Grupa A (Nantes): Francuska, Poljska, Rusija, Norveška, Brazil i Japan

Grupa B (Metz): Španija, Slovenija, Makedonija, Island, Tunis i Angola

Grupa C (Rouen): Njemačka, Hrvatska, Bjelorusija, Mađarska, Čile i Saudijska Arabija

Grupa D (Pariz): Katar, Danska, Švedska, Egipat, Bahrein i Argentina.

U osminu finala takmičenja plasirat će se po četiri najbolje reprezentacije iz svake grupe. Križaju se grupe A i B te C i D. Osmina i četvrtina finala će biti odigrane u Montpellieru, Albertvilleu, Parizu i Lilleu.

Polufinale, meč za treće mjesto i finale će biti odigrani u Parizu.

Predsjednički kup u kojem nastupaju petoplasirane i šestoplasirane ekipe iz svake grupe bit će odigran u Brestu.

(RTv7/Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*