EFEKT mreža traži usvajanje Zakona o energijskoj efikasnosti FBiH

EFEKT mreža i 107 predstavnika i predstavnica javne uprave iz 56 općina/opština, gradova u FBiH, Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, Fonda za zaštitu okoliša HNK, 9 nadležnih kantonalnih i Federalnog ministarstva energije rudarstva industrije, zahtijevaju usvajanje Zakona o energijskoj efikasnosti FBiH.

U Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nakon 3 neuspjela pokušaja, četvrti put za nepunu godinu dana zakazana je 16. sjednica koja će se održati u sutra, 12. januara. Kao četvrta tačka dnevnog reda, ponovo se našao Zakon o enrgijskoj efikasnosti Federacije BiH.

Iz EFEKT mreže podsjećaju na poražavajuću činjenicu da su ambasadori 6 stranih ambasada u BiH svojim pismom krajem decembra morali urgirati i zahtijevati usvajanje jednog našeg, domaćeg zakona koji u konačnici donosi samo pozitivne promjene.

 

Usvajanje i implementacija ovog zakona su ključni za dalji napredak u oblasti energetske efikasnosti na svim nivoima. Procjenjuje se da je investicioni potencijal u mjere energetske efikasnosti u BiH oko pet milijardi maraka!

Ovaj zakon stvara pretpostavke i okvir za djelovanje na polju energetske efikasnosti i njme se uređuje: energijska efikasnost u krajnjoj potrošnji čije je povećanje djelatnost od opšteg interesa, donošenje i sprovođenje planova za unapređenje energijske efikasnosti, mjere za poboljšanje energijske efikasnosti uključujući energijske usluge i energijske audite, obaveze javnog sektora, obaveze velikih potrošača, prava i obaveze krajnjih potrošača, uključujući javni, stambeni i komercijalni sektor u pogledu primjene mjera energijske efikasnosti, način finansiranja poboljšanja energijske efikasnosti i druga pitanja od značaja za energijsku efikasnost u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Zbog neusvajanja zakona: kantoni i jedinice lokalne samouprave još uvijek nisu krenuli u proceduru izrade akcionih planova energijske efikasnosti, BiH je onemogućen pristup određenim razvojnim fondovima, građani ne mogu ostvariti subvencije i provoditi mjere energetske efikasnosti u svojim domovima, onemogućen je razvoj biznis sektora koji djeluje u ovoj oblasti te mogućnost otvaranja novih radnih mjesta i još mnogo toga.

EFEKT mreža za okolišno prihvatljivu energiju, od samog početka aktivno učestvuje u kreiranju i procesu usvajanja zakona. U ovom kontekstu želimo podsjetiti da je ispred tadašnje EFEKT koalicije, Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, 30. januara 2014. godine u svrhu poboljšanja kvaliteta Zakona o energijskoj efikasnosti Federacije Bosne i Hercegovine, detaljno izanalizirao nacrt istog, i shodno tome izradio svoje komentare i prijedloge koji su dobili široku podršku, i kao takvi dostavljeni radnoj grupi za izradu nacrta.

Iskreno se nadamo da će zakon biti usvojen i da će se konačno krenuti sa njegovom implementacijom čime bi BiH počela ispunjavati dio preuzetih međunarodnih obaveza u ovoj oblasti, saopćavaju iz CRP-a Tuzla.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*